Miljöminister Karolina Skog (MP) i Agenda. Foto: SVT/Agenda

Miljöministern: Garanterar inte förslag om kilometerskatt före valet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Karolina Skog (MP) kunde inte lova i Agenda att ett förslag från regeringen om kilometerskatt kommer inom mandatperioden. – Det är vår ambition men jag lämnar aldrig några garantier.

Naturskyddsföreningen är kritisk och vill ha skarpa förslag inom mandatperioden. Karolina Skog säger att hon kan förstå otåligheten.

– Klimatet är vår tids ödesfråga och det största arbetet vi har framför oss handlar om transporter och det är viktigt att vi kommer med konkreta förslag.

Agenda

Era vallöften var kanske det som gjorde att många röstade på er. Kilometerskatten var en väldigt stor fråga för er. Vilken betydelse har LO:s kritik för att inte förslaget finns på bordet nu?

– MP och S har båda gått till val på den här skatten. Två delar är viktiga – att flytta gods från vägarna till spår och till sjö och att med en ny skatt få ordning och reda i åkeribranschen. Vi har en ambition att lösa två problem och vi har en utredning som bara löser det ena, säger Karolina Skog och fortsätter:

Vill ha avgift för alla

– Vi vill lämna det avgiftssystem vi har i dag som bara svenska åkare i praktiken betalar och hitta en skatt som alla som kör på svenska vägar betalar – då får vi ordning och reda och samtidigt stor miljönytta.

Är det lättare att komma överens med S om långsiktiga mål än om konkreta förslag, när det blir verklighet, så att säga?

– Vi har nu för första gången ett långsiktigt mål att utsläppen ska ner med 70 procent. Många partier står bakom det. Men det oroar mig att när vi kommer till skarpa styrmedel blir diskussionen svårare – men framför allt ett stort motstånd och tveksamhet från allianspartierna. Inom regeringen är vi helt överens om styrmedel – men att vi också stöttar omställningen som sker, säger Karolina Skog.

”Lööf drar in ödesfrågan i politiskt spel”

Centerledaren Annie Lööf sade i Agenda i slutet av januari att om regeringen lägger fram ett förslag om kilometerskatt är hennes parti berett att använda misstroendevotum.

– Det är beklämmande! Vi är överens om ett skarpt mål att utsläppen måste ner men när vi kommer till diskussionen om faktiska styrmedel drar hon in vår stora ödesfråga i ett politiskt spel.

Flygskatten har fått väldigt hård kritik från remissinstanserna. När kommer ett förslag om flygskatt?

– Remissrundan tog slut nyligen. Det är väldigt spridda bilder men sammantaget balanserat. Vi gör en sammanställning. Av det vi sett i remissrundan hittills ser jag inga hinder att gå fram med förslaget tämligen snart. Det kommer att gå fortare med flygskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet