Ett äldre par håller varandra i handen och tittar på tv i sin lägenhet. Foto: TT

Miljoner till äldreomsorgen fryser inne

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick landets kommuner en miljard kronor från staten att använda för att anställa fler personer i äldreomsorgen. Men kommunerna har inte använt alla pengarna. Närmare 170 miljoner kronor kom inte till användning – pengar som kommunerna nu måste betala tillbaka till staten. Pengarna skulle ha gett 900 tjänster.

Pengarna skulle användas under andra halvåret 2015 och betalades ut under sommaren sedan den rödgröna vårbudgeten gått genom.

De totalt 170 miljoner kronor som kommunerna inte använt skulle enligt fackförbundets Kommunals beräkningar ha gett nästan 900 tjänster.

Mest i Uppsala

Uppsala är den kommun som ska betala tillbaka mest pengar till staten. Där fick man över 16 miljoner kronor men använde bara tre miljoner. Uppsala ska alltså betala tillbaka över 13 miljoner kronor. De oanvända pengarna skulle ha gett närmare 70 tjänster.

Att skicka tillbaka 13 miljoner kronor, det är mycket pengar. Är ni nöjda med det?

– Nej, det beklagar jag verkligen. Men mycket av det ligger inte hos oss. Det är svårt när vi får information mitt i sommaren om hur vi ska ansöka om medel, säger Gun Henny Dahl, direktör för äldreförvaltningen i Uppsala.

Betyder mycket

På fackförbundet Kommunal är man mycket kritisk till att kommunerna inte lyckats använda pengarna från staten.

– Det innebär att många äldre inte får den hjälp de har rätt att få. De borde få en större kontinuitet, att det är samma personer som kommer till dem och att det skulle vara möjligt att välja innehåll i verksamheten på ett annat sätt, säger Kristina Mårtensson samhällspolitisk chef på Kommunal.

Hon säger att i kommuner där man använt pengarna har de betytt väldigt mycket för de äldre och personalen, som oftast är medlemmar i Kommunal.

Kristina Mårtensson understryker att de allra flesta kommuner har använt pengarna som det är tänkt.

– Det har man gjort i 80 procent av kommunerna. Man har fått bättre kvalitet i verksamheten och till exempel fler tillsvidareanställningar.

Väldigt eftersatt

Kristina Mårtensson hoppas att de två miljarder kronor som betalas ut under 2016 ska används bättre.

– Det är väldigt eftersatt. En tredjedel av våra medlemmar som arbetar på särskilt boende säger att det är risk för de äldre varje vecka på grund av att det är för låg bemanning.

Oanvända pengar

Kommunerna med mest oanvända pengar avsedda för ökad bemanning i äldrevården.

Siffrorna avser andra halvåret 2015 då kommunerna fick en miljard kronor från staten. I listan finns de kommuner som har mest oanvända pengar. Siffrorna på vad de oförbrukade pengarna skulle ha gett i antal tjänster baseras på fackförbundet Kommunals beräkningar.

  • Uppsala 13,3 miljoner kronor  -  69 tjänster
  • Jönköping 8,3 miljoner kronor – 43 tjänster
  • Stockholm 8,1 miljoner kronor – 42 tjänster
  • Göteborg 6,7 miljoner kronor   – 35 tjänster
  • Täby 5,7 miljoner kronor          -  30 tjänster

Pengarna från staten, en miljard kronor, delades ut enbart för andra halvåret 2015. Kommunal har räknat på halvårsbasis. Om den rödgröna budgeten gått genom för hela 2015 hade beloppet varit två miljarder istället.

Pengarna var alltså avsedda för lön under ett halvår och därför räcker pengarna, enligt Kommunals beräkning, till 900 tjänster. Beräkningen baseras på en genomsnittlig kostnad på 37.776 kronor per tjänst.

Under helåret 2016 får kommunerna två miljarder kronor att använda till ökad bemanning i äldreomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.