Miljoner till välgörenhet försvann

Publicerad

Bara en bråkdel av de pengar som den västsvenska stiftelsen ”Artister för livet” samlar in till välgörenhet går till behövande. Det visar SVT Västnytts granskning.

Stiftelsen ordnar kändisarrangemang för att samla in pengar, t.ex. välgörenhetsmatcher i fotboll. Men flera av arrangemangen genererar inte en krona till välgörenhet.

Av förra årets omsättning på 2,2 mil- joner kr delades bara 80.000 kr ut till den välgörenhet, under vars flagg ”Artister för livet” verkar. Sponsorernas pengar når inte fram.

-Vi jobbar ju även i andra projekt för företag, som inte har med stiftelsen att göra, säger Börje Stensson, anställd ledamot i Artister för livet.

Men enligt SVT Västnytt stämmer inte de uppgifterna. De övriga uppgifterna är artistförmedling och kändisföreläsningar. De står tydligt upptagna i stiftelsens årsredovisning. Totalt handlar det om 17 arrangemang förra året i bolagets regi.

Stiftelsen Artister för Livet har inte ett så kallat 90-konto, som allmänt ses som en garant för att den insamlande organisationen är seriös. 90-konton delas ut övervakas av Stiftelsen för Insamlingskontroll (SFI). För att tilldelas ett sådant konto krävs bland annat att man ägnar sig åt insamlingar för humanitära, välgörande ändamål och att insamlingarna sker under betryggande kontroll och att inte belastas med oskäliga kostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer