Foto: Scanpix

Miljonfesten riskerar att dras inför domstol

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen för strategisk forsknings (SSF) miljonfestande kan hamna i rätten. Det uppger Dagens Nyheter.

Konkurrensverket har möjlighet att granska upphandlingen och staten kan stämma ledamöterna i forskningsstiftelsens styrelse,.

-Det är svenska staten som stått för stiftelsens tillgångar och om staten anser att dessa stora utlägg inte är förenliga med strategisk forskning så kan de stämma ledamöterna i stiftelsens styrelse, säger Henning Isoz, expert på stiftelselagen, till tidningen.

Tre åtalspunkter

Enligt Dagens Nyheter skulle stiftelsen kunna åtalas på tre olika punkter.

* Missbruk av stiftelsens tillgångar. Skulle staten få rätt i domstol måste styrelseledamöterna betala kalaset själva,

* Upphandlingsskadeavgift kan dömas ut om det skett en otillåten direktupphandling.

* Brott mot bokföringslagen. Vid ringa brott är påföljden böter eller fängelse i högst sex månader.

Slarvats bort

Viktiga specifikationer som handlar om utbetalningar till festfixaren Micael Bindefeld har slarvats bort och har inte kunnat verifieras.

-Det är illa. Det strider mot bokföringslagen att inte ha kompletta underlag och särskilt när det är känsliga poster som jag tycker att den här typen av poster är det gäller allmänna medel, säger Dan Brännström, generalsekreterare för Branschorganisationen för revisorer och rådgivare, FAR, till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.