Foto: TT

Miljonrullning till tidigare regeringen

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan förlorade alliansen valet. Sedan dess har 125 miljoner betalats ut i fallskärmar till statsråd och politiska tjänstemän i den tidigare regeringen. Sju av ministrarna tog i augusti fortfarande ut fullt avgångsvederlag.

SVT Nyheter har granskat de avgångsvederlag som ministrar och politiska tjänstemän i alliansregeringen har plockat ut sedan de avgick. Totalt har fallskärmarna kostat skattebetalarna 125 miljoner kronor sedan maktskiftet i oktober förra året.

Statsråd har rätt att behålla sin månadslön i ett år efter att de har slutat, statssekreterare i två år och för politiska tjänstemännen avgörs rätten till avgångsvederlag av hur länge man har varit anställd.

De allra flesta har utnyttjat sin fallskärm men beloppen varierar. Den som har fått ett nytt jobb måste nämligen göra avräkning på sitt avgångsvederlag. Men den som startar ett företag kan låta pengarna gå in där i stället och därmed slippa en minskning av fallskärmen.

Endast två avstod

SVT Nyheters granskning visar att 7 av de 24 tidigare ministrarna fortfarande i augusti tog ut fullt avgångsvederlag. Bara två, tidigare miljöminister Lena Ek (C) och förre finansminister Anders Borg (M), avstod helt från pengar från regeringskansliet samma månad.

En av dem som fortfarande i augusti tog ut full ersättning var tidigare utrikesminister Carl Bildt (M). I februari startade han det egna bolaget Bildt Global, som enligt verksamhetsbeskrivningen bland annat ska ägna sig åt ”konsult– och informationsverksamhet rörande internationella förhållanden”. Men någon lön därifrån har han ännu inte tagit ut.

 – När det utgått någon ersättning används detta för att täcka andra kostnader. Jag har ju till exempel hyrt ett kontor och tjänster som hör till detta, skriver han i ett mejl.

Anser du att du bör göra någon avräkning överhuvudtaget?

– Man skall självklart göra avdrag för de inkomster man har. Sådana är reglerna.

Tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) gör sedan i våras ett mindre avdrag för styrelseuppdrag och menar att han inte kunnat ta ut någon lön från sin konsultverksamhet än.

– Jag kommenterar det bara som så att jag har haft en del inkomster som har skett med avräkning. Jag håller på att rigga en framtid där jag förhoppningsvis inte kommer att leva på sådana här saker alls, säger Attefall.

Många blev konsulter

Andra exempel på tidigare ministrar som startat företag och samtidigt tagit ut avgångsvederlag är Catharina Elmsäter–Svärd (M) och Göran Hägglund (KD) som slutade i riksdagen i våras.

Även bland tidigare statssekreterare och politiska tjänstemän är det populärt att starta egna företag. Många arbetar i dag som pr–konsulter. Daniel Johansson som var statssekreterare på näringsdepartementet är i dag är senior rådgivare på pr–byrån Diplomat.

Får jag fråga varför du inte gör någon avräkning när du jobbar som pr–konsult?

– Jag vill inte svara på de här frågorna för det är upplagt för missförstånd. Jag följer regelverket men jag har ingen kommentar till det här.

Det finns även exempel på personer som har fått ett nytt jobb, men ändå efter en tid tagit ut avgångsvederlaget tillfälligt.

Många har nya jobb

Det har bland andra Fredrik Reinfeldts tidigare presschef Roberta Alenius gjort. I våras blev det känt att hon fått ett toppjobb som kommunikationschef på Telia Sverige där hon började första juni. Men i juli tog hon tjänstledigt och begärde ut sin fallskärm på 69.000 kronor.

– Jag var tjänstledig eftersom väldigt många av mina nya kollegor var på semester och är man väldigt ny och börjar i en ny bransch så har man ju inte så god kännedom om den.

Men om man ser det moraliskt, är det okej att ta ut avgångsvederlaget när man har fått ett nytt jobb?

– Jag har följt reglerna och gjort så gott jag har kunnat. Jag hade en hel del inläsning och jag kan väl också säga att jag ägnade mig lite åt mitt gamla jobb i juli.

Många av dem som tidigare jobbade på regeringskansliet har fått nya jobb. Men om den nya lönen är lägre får man behålla mellanskillnaden. Det gäller till exempel de elva statsråd som gått tillbaka till riksdagen.

Där har de en lön på minst 61.000 kronor i månaden men tjänar totalt 124.000 kronor i månaden. De har alltså drygat ut sin riksdagslön med tiotusentals kronor.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.