Foto: TT

Miljonsatsning mot småföretag ska öka exporten

Publicerad

Regeringen har beslutat att införa sex regionala exportcentra runt om i landet. Det här säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

Tanken är att fler framför allt mindre och medelstora företag ska våga satsa på export. I ett pilotprojekt ska exportcentra placeras i Skåne, Kronoberg, Västerbotten, Västra Götaland, Dalarna och Östergötland.

De ska fungera som en slags dörr för företag som vill få hjälp att gå ut på export med sina produkter. Väl innanför dörren ska de få hjälp inom 24 timmar, är tanken.

– Vi vill få fler små- och medelstora företag att våga och vilja gå på export. I dag är det bara 10 procent av svenska företag som exporterar, säger Mikael Damberg.

Riktad satsning

I dag exporterar Sverige varor till ett värde av omkring 1.200 miljarder kronor om året. Frågan är i hur stor omfattning denna satsning kan påverka denna summa i uppåtgående riktning.

Beloppen är enorma på totalen, och i denna satsning lägger regeringen tio miljoner kronor. Kan det verkligen hjälpa så att det märks?

– Ja, men det betyder mycket för de företag runt om i landet som behöver behöver hjälp med internationalisering och export.

– Här handlar det om riktade satsningar för att samordna stödet, och att få ihop det på ett sådant sätt att det hjälper små- och medelstora företag som vill exportera, säger Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer