Mehmet Kaplan, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: MP kräver svar om Fas 3

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter avslöjade i fredags att tusentals fler långtidsarbetslösa har hamnat i det omdiskuterade Fas 3-programmet, trots att riksdagen beslutat att anvisningarna dit ska stoppas.
Det här är oacceptabelt anser Miljöpartiet, som nu vill att riksdagen vidtar sanktioner mot regeringen.

–Riksdagen var väldigt tydlig med att Fas 3-anvisningarna skulle stoppas. Men regeringen har uppenbarligen inte lyssnat. De försökte göra några små make-up-justeringar, men det har inte fungerat, säger Mehmet Kaplan, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, till SVT Nyheter.

Det var förra sommaren som kritiken mot Fas 3-programmet kulminerade i att oppositionen körde över regeringen. En majoritet i riksdagen uppmanade regeringen att förändra systemet, och sluta anvisa fler arbetslösa personer till Fas 3.

5.000 fler på ett år

Numera heter den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin istället sysselsättningsfasen, och tvärtemot riksdagsbeslutet hamnar allt fler där. Färsk statistik som SVT Nyheter berättade om i fredags visar att 34.540 personer var i Fas 3 i december, vilket är nästan 5.000 fler än för ett år sedan.

Samtidigt har antalet i sysselsättningsfasen, Fas 3, som inte får några pengar alls från arbetsmarknadsförsäkringen ökat med 40 procent det senaste året. Det handlar om personer som varken har haft något jobb eller a-kassa tidigare, som efter 450 dagar helt kan bli utan ersättning.

”Oacceptabelt”

Mehmet Kaplan säger att han blev bekymrad när han såg SVT:s reportage i fredags:

–Jag är förvånad över att det har fortsatt att rulla på. Bakom varje siffra finns ju en individ som befinner sig i ett utsatt läge. Det viktiga nu är att regeringen måste förstå att riksdagen inte accepterar detta.

Miljöpartiet kommer att kalla arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) till arbetsmarknadsutskottet nästa vecka så att hon får förklara sig.

–Om förklaringen inte följer det som riksdagen har beslutat att regeringen ska göra, så kommer Konstitutionsutskottet att få titta på detta. Och då är inte Miljöpartiet främmande för att göra en KU-anmälan, säger Mehmet Kaplan (MP).

–Nästa steg blir att ifrågasätta om ministern har åsidosatt sina skyldigheter och att hon inte har lyssnat på riksdagen. Då handlar det om förtroendet för den enskilda ministern och i förlängningen för regeringen, säger Kaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet