Foto: TT

Miljöpartiet ska diskutera flyktinguppgörelsen

Mer än 300 miljöpartister möts i dag för att diskutera flyktingpolitik. Ett tillfälle att lufta kritik mot höstens skärpta regeringspolitik och att jobba fram nya flyktingförslag.

S-MP-regeringens besked i höstas att lägga asylpolitiken på EU:s lägstanivå för att minska antalet asylsökande har varit smärtsamt för många miljöpartister.

När mötet drogs igång beskrev språkröret Åsa Romson hur flyktingmottagandet i höstas sattes på prov intill bristningsgränsen.

– Regeringen hade påbörjat flera reformer för att stärka bland annat Migrationsverkets kapacitet med boenden och att få alla kommuner att hjälpa till, men detta hade absolut behövts tidigare, sade Åsa Romson, på videolänk från Härnösand.

Mötet hålls i Malmö, Västerås och Härnösand samtidigt och alla gemensamma programpunkter länkas ihop med videolänk.

– Det som var det politiskt bästa var inte det politiskt möjliga, sade Maria Ferm, MP:s migrationspolitiska talesperson om höstens skärpta flyktingpolitik.

Både hon och Åsa Romson betonade att det som nu gäller är att arbeta fram förslag som kan höja kapaciteten i mottagandet och förbättra etableringen av nyanlända. Målet för MP är att återgå till en mer generös flyktingpolitik så snart som möjligt.

– Nu måste vi hitta vägar framåt. Jag har väldigt stora förväntningar på den här dagen, sade Maria Ferm.

De som bjudits in till mötet är kommunalråd, landstings- och regionråd, riksdagsledamöter och representanter från bland andra Grön Ungdom och Gröna Studenter.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer