Foto: Scanpix

Miljörörelsen lämnade klimatmötet

Publicerad

En rad stora miljöorganisationer marscherade i dag ut från klimatkonferensen i Polen i protest över att förhandlingarna inte ger några resultat.

Klädda i tröjor med texten ”Polluters talk, we walk” lämnade flera hundra representanter från miljörörelsen klimatkonferensen i Warsawa i eftermiddags.

– Vi lämnar byggnaden, inte för att säga att vi tappat tron på processen, utan för att vi tappat tron på att våra regeringars förmåga att gå till handling här, sa Asad Rehman från Jordens vänner i korridoren innan utmarschen skedde.

WWF, Greenpeace, Jordens vänner och Oxfam är bara några av de organisationer som nu lämnat konferensen med bara en dag kvar. De är kritiska till att de rika länderna inte levererar pengar som utlovat, inte satt upp nya mål för att minska utsläppen, och till att det inte tagits tillräckliga steg för att nå ett nytt klimatavtal 2015.

Frustration över handlingsförlamning

– Det här är ett ställningstagande mot just det här klimatmötet och det absoluta misslyckandet av den polska regeringen och den politiska processen här att leverera resultat med den brådska som tropiska orkanen Haiyan och klimatpanelens senaste rapport kräver, säger Kumi Naidoo från Greenpeace.

Den svenska miljöministern Lena Ek (C), som nu sitter i förhandlingar i Warszawa med ministrar från övriga länder, säger att läget ser fastlåst ut för tillfället. Inte så värst mycket har hänt de senaste två dygnen. Hon ger sitt stöd till protesten från miljörörelsen.

– Det var en ganska fin demonstration. Värdig. Det är viktigt att sätta press på de länder som bromsar alltihop.

Inga pengar till klimatskador

Igår morse genomförde utvecklingsländerna en mindre protest genom att symboliskt och tillfälligt lämna förhandlingarna om pengar till klimatskador. Fattiga länder vill ha ersättning för skador som rika länders historiska utsläpp nu orsakar. Frågan fick extra tyngd och aktualiet efter orkanen på Filippinerna. Men hittills har utvecklingsländerna inte fått gehör för sina krav.

På väg mot fiasko

Klimatmötet i Warsawa ser ut att sluta i ett fiasko. Inga stora framsteg har rapporterats. Många anser att det snarare gått bakåt, tex har Japan sänkt sitt utsläppsmål. Inte heller när det gäller ett av mötets stora mål, att utarbeta en arbetsplan för hur man ska hinna få ett nytt bindande klimatavtal för alla länder på mötet i Paris 2015, har det skett några egentliga framsteg.

Om Warsawamötet blir ett misslyckande blir förhoppningarna om ett nytt avtal i Paris mycket små.

– Det verkar ganska svårt att få ihop en arbetsplan för de kommande förhandlingarna. Några länder bromsar processen kraftigt, framför allt Indien men också Venezuela, Bolivia, Saudiarabien och även Kina. Just nu är det svårt att se var vi landar, säger Lena Ek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer