Miljösmarta kostråd stoppas

Publicerad

Svenska folket kommer inte att få några miljösmarta kostråd från Livsmedelsverket.

EU-kommissionen anser att rådet att äta närodlad mat innebär ett handelshinder inom unionen. Nu skrotas hela projektet, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Arbetet med att ta fram de nya miljösmarta kostråden har pågått i flera år. Redan 2009 kritiserade EU-kommissionen det svenska förslaget att uppmana konsumenterna att äta närodlat, med motiveringen att det skulle innebära ett handelshinder.

Livsmedelsverket försökte då tillfredsställa EU genom att formulera om råden. I stället för att tala om närproducerad mat fördes ett resonemang om transportlängder, bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång och utsläpp.

Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson har Sverige fått många påpekanden från andra medlemsländer i frågan. Till slut blev råden så urvattnade att regeringen beslutade lägga ner hela projektet.

Den första versionen av Livsmedelsverkets förslag till miljösmarta matval anmäldes till EU i maj 2009. Under rubriken Vill du äta smart för miljön och hälsan, fanns flera punkter med råd till allmänheten att äta närodlat.

* Välj gärna närproducerat nöt- och lammkött, helst från djur som betat i naturliga hagmarker.

* Väj gärna närproducerat griskött och kyckling.

* Välj säsongsanpassade och närodlade grönsaker.

* Välj närodlade frukter och bär, när de finns.

* Välj gärna närodlad potatis.

* Välj gärna närodlade spannmålsprodukter som bröd, flingor, gryn och pasta.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer