Foto: TT

Mindfulness ska minska återfall av depression

Uppdaterad
Publicerad

Mindfulnessbaserad KBT ska förebygga återfall av depression. Samtidigt råder det brist på personal med utbildning inom KBT, visar Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. 

I Socialstyrelsens nya nationella riktlinjerna lyfts bland annat kognitiv beteendeterapi (KBT), antidepressiva läkemedel och magnetstimulering av hjärnan fram som behandling av medelsvår till svår depression.  

Men för att förebygga eventuella återfall  av depression lyfts en ny metod fram – mindfullnessbaserad kognitiv terapi. 

– Det handlar om att det har tillkommit studier nu som stärker att det är en effektiv behandling för gruppen, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen. 

Mindfulness som metod

Mindfulnessbaserad kognitiv terapi lyfts fram som behandling till vuxna som har fått ett eller flera återfall av depression.

Vanlig KBT involverar ofta att möta sina traumatiska minnen eller tvångstankar, för att sedan komma över dem. Men i mindfulnessbaserad terapi ligger vikten i stället på meditation och övningar. Dessa är menade att öka förmågan att uppmärksamma tankar, känslor och kroppsliga upplevelser på ett nytt sätt, där man inte ska agera på dem.

Men mindfulness som behandling har tidigare kunnat uppfattats som luddigt, något som Arvid Widenlou Nordmark markerar att den inte är. 

– Man kan ju tycka olika om saker och ting om det där. Men utgångspunkten i våra rekommendationer är ju att det finns forskning och vetenskapliga studier som vi använder oss av och drar slutsatser ifrån. 

Brist på personal

I Socialstyrelsens rapport har de räknat med att en behandlingsserie av KBT innefattar nio till tio behandlingstillfällen. Men idag råder det brist på personal med kompetens inom metoden, vilket påverkar kostnaderna.  

Arvid Widenlou Nordmark menar att medan ordinarie personal utbildas, tillkommer utgifter för vikarier, vilket innebär en investering för vården. Han menar också att om vården blir bättre på att ge rätt vård till rätt person, i rätt tid, så leder det till samhällsekonomiska vinster. 

– Ur samhällets perspektiv så kan det leda till att folk snabbare kan återgå till arbetet och vardagslivet efter sjukdom, vilket gör att man samhällsekonomiskt får en vinst av det.

Mindfulnessbaserad kognitiv terapi

  • Mindfulnessmeditation eller mindfulnessträning är en form av meditation som utvecklats främst med anknytning till det medicinska området och som kan ses som en nutida tillämpning av tankegångar som har sitt huvudsakliga ursprung i buddhismen.
  • Metoden är enkel men kräver regelbunden övning och man använder framför allt andningen för att vända uppmärksamheten mot sitt inre.
  • Mindfulness kan också benämnas medveten närvaro eller medveten sinnesnärvaro.
  • Mindfulnessbaserad kognitiv terapi utvecklades för att bemöta depressionspatienter som återfaller efter en tillfriskning. 
  • Behandlingen syftar till att öka medveten om ens tankemönster: (negativa) tankar, känslor och kroppsupplevelser, samt att utveckla nya förhållningssätt till dessa, där man inte låter dem ockupera eller störa.
  • Meningen är att man ska lära sig att stanna upp i vardagen och fokusera på här och nu och inte oroa sig för det som ligger framför eller det som ligger bakom.

Källor: NE, Vårdguiden och Lise-Lotte Risö Bergerlind, chef för Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.