Mindre salt i maten kan rädda många liv

Publicerad

Minska en gnutta på saltet och tusentals liv skulle kunna räddas varje år samtidigt som sjukvården skulle kunna spara stora summor.   

Vi äter för mycket salt i Sverige, och speciellt så här till jul. Men det stora problemet är inte den salta julmaten, utan att vi äter alldeles för mycket salt oavsett om det är jul eller inte. Nu visar en ny rapport att tusentals liv skulle kunna räddas och sjukvården skulle kunna spara stora belopp om vi minskade vår dagliga saltkonsumtion med tre gram.

Att äta en portionsrätt med köttbullar till lunch är en klassiker året om, men kanske speciellt så här till jul. Just den portionsrätt som SVT Nyheter har tittat närmare på innehåller fem gram salt, vilket faktiskt motsvarar hela det rekommenderade intaget av salt under en dag.

– Om man äter för mycket salt, som vi ju gör, så ökar risken för högt blodtryck. Och högt blodtryck ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke, säger Anette Jansson, chef för rådgivningsenheten på Livsmedelsverket.

Vi äter 10-12 gram salt om dagen i Sverige, dubbelt så mycket som rekommendation på 5-6 gram.

Göms i halvfabrikat

I Danmark äter de lika mycket salt som vi, och där har myndigheter undersökt vad som skulle hända om danskarna åt tre gram salt mindre om dagen. Lågt räknat skulle tusen liv räddas och sjukvården skulle spara 330 miljoner danska kronor om året.

Enligt livsmedelsverket skulle något liknande hända i Sverige om vi började äta mindre salt. Problemet är att 75 procent av allt salt vi får i oss finns i hel-och halvfabrikaten. Och sån mat äter vi allt mer av.

– På 60-talet åt vi 5-6 gram salt om dagen. Vi har alltså fördubblat vår saltkonsumtion sedan dess. Och varför det har hänt kan vi inte svara på. Vi äter ju mer hel- och halvfabrikat, och de tenderar att vara saltare än när vi lagar maten själva, säger Anette Jansson.

Tycker du att det är rimligt att en portion med köttbullar med potatismos innehåller fem gram salt?

– Det kanske låter aningen mycket, men man får ju kika på alla rätterna tillsammans som finns i utbudet. En del innehåller mer salt medan andra innehåller mindre, säger Elisabet Rytter, nutritionist på livsmedelsföretagens branschorganisation

Tror du att folk förstår att de äter hela dagsbehovet av salt i enda portion?

– Nej, jag tror inte den konsumentmedveten finns.

Men borde inte företaget som lagar de här köttbullarna ta sitt ansvar och dra ner på salthalten?

– Absolut. Men sen måste man komma ihåg att man ska titta på saltintaget över ett helt år. Så det kommer ju alltid finnas produkter som i sin karaktär har en högre salthalt per portion, säger Elisabet Rytter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer