Foto: Regeringen och TT

Ministern beklagar regelvidriga resor

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminster Anna Johansson beklagar nu de uppmärksammade resekostnader som hennes statssekrerare Erik Bromander har dragit på sig. Trots att regelverket ser ut att ha brutits, har hon ändå fortsatt förtroende för Bromander, som ska ha lovat att ta fullt ansvar för det som har skett.

– Jag har fortsatt förtroende för Erik Bromander. Han gör ett bra jobb och har försäkrat mig att han ska göra rätt för sig, säger Anna Johansson till SVT Nyheter.

Dagens Nyheter har uppmärksammat Bromanders höga reskostnader. Han har rest både dyrt och mycket, för över 800. 000 kronor sedan han tillträdde som statssekreterare. Han resnota är exempelvis mer än den dubbla jämfört med infrastrukturministerns. Erik Bromander har till största delen rest business class, trots att ett billigare alternativ ska prövas vid varje resa.

”Ministern: Olyckligt”

Enligt Dagens Nyheter ska han också ha fått traktamente och hotellkostnader betalda även för dagar i utlandet när han inte har haft något officiellt uppdrag, han ska alltså har drygat ut arbetsresor med extra dagar för privata aktiviteter. Dessutom ska han vid ett tillfälle ha rest till Brasilien trots att hans programpunkter på plats i landet hade strukits, och trots att han då fått rådet av andra medarbetare att inte resa.

På tisdagsförmiddagen hade infrastrukturminister Anna Johansson en inbokad träff med riksdagsjournalister i riksdagen. Och där fick hon många frågor om hur hon såg på de uppgifter som Dagens Nyheter publicerat Erik Bromander.

– Det är olyckligt att det här har kommit upp, och att det kan ha skett sådant som inte är i enlighet med regelverket, var hennes svar.

”Kostnader för resan ska hållas på en rimlig nivå”

Ändå vill Anna Johansson inte gå in på enskilda delar i det som har uppmärksammats. För henne är det viktigt att man nu går igenom de resor som har gjorts och att felaktigheter korrigeras.

– Att man reser mycket är inte i sig ett uttryck för att man har begått något fel. Däremot måste varje resa kunna motiveras, självklart, och kostnader för resan ska hållas på en rimlig nivå. Nu går man igenom alla de resor som är aktuella och kontrollerar att så är fallet, säger Anna Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.