Ministern: Jag förstår upprördheten på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

De som i dag protesterar mot sämre villkor på landsbygden får stöd av Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han flaggar för satsningar i kommande budgetar.

Under dagen har Landsbygdsupproret 2015 fått människor att ge sig ut för att protestera i flera städer. Protesterna gäller bland annat det man upplever som orättvis konkurrens samt nedlagda skolor och service.

Och ansvarig minister Sven-Erik Bucht är inte förvånad.

– Jag har stor förståelse för att man är upprörd för vi har en utveckling som innebär en stark urbanisering och landsbygden har svårt att hänga med. Det finns all anledning att se över hur vi utformar politiken för svensk landsbygd.

– Vi behöver en svensk landsbygd som är levande där människor kan bo, leva och verka.

”Kommer finnas insatser”

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht lyfter fram regeringens nationella livsmedelsstrategi som ska vara klar nästa år.

– Det handlar om att öka den högkvalitativa livsmedelsproduktion som finns i vårt land. Den måste vi vara måna om och öka vår livsmedelsproduktion så att vi får en större inhemsk efterfrågan men även kan exportera detta på en världsmarknad.

Dessutom flaggar han för satsningar i kommande budgetar.

– Jag kan inte gå in på vad de innebär nu men det kommer att finnas insatser både i vårbudgeten och höstbudgeten. Vi tittar bland annat på ett paket för att rädda kvar affärer och annan service på landsbygden, säger han.

Bensinskatt en miljöåtgärd

Deltagarna i landsbygdsupproret är kritiska mot skattehöjningen på bensin och diesel som regeringen aviserade i förra veckan. Men landsbygdsministern betonar att den rabatt som lantbrukare och skogsbrukare har på disesel kommer att höjas lika mycket.

– Skattehöjningen blir neutral för jordbruket och skogsbruket, säger han.

Även bensinskatten är ett stort bekymmer för människor på landet som ofta är helt beroende av bilen. Hur försvarar du den?

– Det är en miljöåtgärd. Vi har ändå ett pris i dag som är betydligt lägre jämfört med för ett år sen till följd av det låga oljepriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.