Foto: TT

Ministern om bidragsstrulet: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag förväntar mig att man nu går igenom det här och gör rätt, säger Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) om strulet med ersättningar från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Idag uppdagades att tiotusentals personer kan ha fått felaktiga ersättningar från Arbetsförmedlingen. En allvarlig situation menar arbetsmarknadsministern.

– Det här är ju ett fel som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har gjort i 14 år. Jag tycker att det är väldigt allvarligt att det har pågått i fjorton långa år, men exakt hur det har sett ut vet jag inte. Jag förväntar mig att man nu går igenom det här och gör rätt. Jag har alldeles nyligen fått reda på detta, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

TT: När fick du reda på det här?

– Ingen exakt dag, men det var alldeles nyligen.

Vad är det egentligen som har hänt?

– Ingen person har blivit utan ersättning, men man har betalat ut fel ersättningstyper.

Vad har du fått veta och när?

– Den frågan bör du ställa till myndigheterna.

”Måste gå igenom varje ärende”

Kan de som har fått för lite pengar begära att få tillbaka pengar, och kan de som har fått för mycket tvingas betala tillbaka pengar?

– Nu måste både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gå igenom varje ärende och ta ställning till hur man ska göra. Båda myndigheterna vill nu ta tag i den här frågan och göra rätt framåt, vilket är otroligt viktigt för tilltron till myndigheterna.

– Jag tror att det viktigaste är att man går igenom varje ärende, sedan får myndigheterna återkomma och berätta hur det här verkligen ser ut, säger Svantesson.

”Vältrar över på enskilda”

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är förvånad över att enskilda ska få ett brev hem och därefter uppmanas kontakta AF och begära en utredning.

– De försöker vältra över det på de enskilda. Det finns väl massvis med enskilda som inte ens vet hur man räknar ut de här sakerna, säger han.

Lundin säger att om en myndighet har misstanke om att den har fattat en mängd felaktiga beslut och det kan vara till den enskildes nackdel har myndigheten en skyldighet att gå igenom ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer