Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (S) Foto: TT

Ministern om politikerundersökningen: ”Djupt oroande”

Uppdaterad
Publicerad
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger att de nya uppgifterna från kommunpolitikerna i Skåne är oroande. Hon säger att nya lagar kommer att börjar gälla 2018 och 2019. Regeringen arbetar även med andra straffskärpningar vid brott mot förtroendevalda.
– Det här är djupt oroande och följer den negativa utveckling som vi har sett de senaste åren, säger hon.

Demokratiministern presenterar inga nya åtgärder i dag, utan hänvisar till det arbete som regeringen gjort de senaste två åren. Det handlar bland annat om regeringens uppdrag till SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Råd och stöd

SKL ska ”utveckla kommunernas systematiska arbete mot hot och våld mot förtroendevalda”. SKL ska ge råd och stöd till kommuner och landsting. Regeringen har avsatt fem miljoner kronor extra i budgeten för 2018 som olika aktörer kan ansöka om.

-  Den utsatthet som många politiker runt om i landet lever i, är både ur ett individperspektiv och ett större samhälleligt perspektiv förödande, säger Bah Kuhnke (MP).

Lagändringar

Demokratiministern hänvisar också till lagändringar som börjar gälla från nästa år. Det är straffskärpningar vid olaga hot, kränkningar och förtal, enligt ministern.

– Vissa delar börjar gälla i januari 2018. Andra delar börjar gälla 2019, säger hon.

Ny ”straffskräpningsgrund”

Hon säger att justitieministern även arbetar med en ny straffskärpningsgrund när det gäller brott mot förtroendevalda. Det är en utredning som beräknas vara klar till våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet