Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ministern: Postens försämring oacceptabel

Uppdaterad
Publicerad

Bostads- och digitaliseringsminister, Peter Eriksson, öppnar för lagändring för att det ska bli tydligare vad som krävs när det gäller posthanteringen. – Jag är arg. Jag tycker att det är helt oacceptabelt med den försämring som vi har haft när det gäller posten 2016, säger han till SVT Nyheter.

Få har missat den senaste tidens rapportering kring Postnords bristande hantering av posten. Nu sätter bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson ned foten.

– Det har varit alldeles för stora problem med postnord och brevhanteringen det senaste året. Post- och telestyrelsen har ju fått in mängder med klagomål. Det är inte alls acceptabelt att ha det på det sättet, man måste kunna lita på att posten kommer, säger han till SVT Nyheter.

Öppnar för lagändring

Enligt Peter Eriksson jobbar Post- och telestyrelsen (PTS) väldigt mycket nu med just klagomålen kring Postnord. Myndigheten ska just nu ha ett pågående, omfattande arbete med Postnord för att reda ut vad som har hänt, hur det har blivit så och hur problemen ska åtgärdas.

– Jag förväntar mig att få klara besked ganska snart från PTS om vilka åtgärder man vidtar.

Ministern öppnar för att det skulle kunna bli ändring av lagstiftningen.

– Om det är så att uppdraget att ha den här samhällsomfattande tjänsten måste förtydligas, och att man kanske måste beskriva det tydligare i lagtext i framtiden snarare än att det som i dag i stor utsträckning är, att det har utvecklats genom praxis vad det är medborgarna kan kräva av posten.

Förtydling av uppdrag

Det handlar till exempel om att förtydliga vad uppdraget innebär, vilka krav som staten ska ställa på Postnord och vad man som medborgare kan förvänta sig.

Peter Eriksson menar att Postnords brister är ett tecken på att staten inte fungerar som den ska.

– Man måste ta sitt uppdrag på större allvar. Se till att brev kommer fram i tid, till rätt adress och att paket levereras som de ska göra. Det kan inte bara handla om att tjäna pengar och få företaget att gå runt, det måste också handla om att sköta det uppdraget man har från staten på ett mer noggrant sätt.

”Inte bra om ministern inte är nöjd”

SVT Nyheter har sökt Postnord och ställt flera frågor med anledning av Peter Erikssons kommentarer. Postnords kommunikationsdirektör Per Mossberg väljer att ge följande skriftliga kommentar:

”Det är självfallet inte bra om ministern inte är nöjd med oss. Vår uppfattning är att vi sköter vårt uppdrag utifrån de förutsättningar som följer av de mycket kraftiga volymfallen och vi överträffar regelmässigt de kvalitetskrav som ställs på oss som postoperatör. Vi ska visa att vi ska göra också bostads- och digitaliseringsministern nöjd med oss.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poststrulet

Mer i ämnet