Moderaternas arbetsmarknadsminister Hillevi Engström Foto: Scanpix

Ministern: ”S tror man kan trolla fram jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), säger sig vara förvånad över att S inte kommer med något nytt, och anser att det mesta av vad S föreslår redan finns för personer i fas 3

– Denstora utmaningen ligger i att hitta jobb åt långtidsarbetslösa personer. Vi harju i dag möjlighet för de som är i fas 3 att ge ett särskilt anställningsstödsom betyder att arbetsgivaren får 85 procent av lönen täckt, plus ett förstärkthandledarstöd på 150 kronor per dag, säger hon.

–Ändåär det svårigheter att hitta de här arbetsgivarna och där är jag förvånad överatt S tror att man kan trolla fram jobb i det privata näringslivet.

Engströmpåpekar att regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att bli bättre påarbetsgivarkontakter och satsat fem miljoner kronor för att informeraarbetsgivarna vilka stöd de kan få.

Men S föreslår också två nya anställningsstöd på hundra procent avlönekostnaden. Gör inte det någon skillnad?

– Närjag träffar arbetsgivare så är de rädda för risken med att anställa någon sominte är hundra procent arbetsför, som varit borta länge. Utmaningen liggersnarare i utmaningen att arbetsgivare måste förmås ta större socialt ansvar ochse att alla människor behövs och kan bidra på deras arbetsplatser, sägerEngström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.