Foto: TT

Ministern skyller på kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Äldreminister Maria Larsson (KD) bemöter kritiken mot maten för de äldre i Aktuellt och menar att kommunerna har huvudansvaret.

– Det är kommunerna som har ansvaret och det vi kan göra från regeringens sida är att stimulera kommunerna till att tänka annorlunda, att tänka mera kreativt och ordna det bättre.

Det har vi försökt göra på alla möjliga sätt och jag skulle vilja säga att mycket har också förbättrats.

Påpekade själv brister redan 2009

När äldreminister Maria Larsson skulle bemöta kritiken om bristerna i maten för landets äldre, valde hon att skylla på kommunerna. Ändå konstaterade hon själv redan för fyra år sedan i ett inslag för SVT:s Östnytt att bristerna i maten till landets gamla var oroande:

– Många äldre som bor kvar i sina bostäder kanske får sju kalla matlådor levererade vid ett tillfälle. Det är naturligtvis ingen önskvärd situation.

På frågan om det inte vore naturligt att regeringen ställde tuffare krav på kommunerna, hänvisade Maria Larsson till det kommunala självstyret:

– Kommunerna är ju utifrån den lagstiftning vi har fria att utforma det så som man vill.

Duckade för frågan om lagstiftning

På frågan om regeringen inte borde föreslå riksdagen att lagstifta om näringsinnehåll, på samma sätt som redan skett för skolmaten, duckade äldreministern:

– Visst, man kan alltid överväga att skärpa lagstiftningen, men det som är riktigt viktigt är ju att de äldre får i sig maten, det hjälper ju inte om den är aldrig så näringsriktig om man inte får den uppäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet