Ministerns attack mot Findus efter köttskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Findus har gjort sig skyldiga till fusk och bedrägeri, anser landsbygdsminister Eskil Erlandsson, efter skandalen med hästkött i lasagne.

Findus hävdar att de blivit lurade, men kan nu bli polisanmälda.

–Vi konsumenter ska känna oss 100 procent trygga med att det vi köper i en affär ska innehålla det som står på förpackningen. Allt annat är enligt min mening fusk och måste betecknas som bedrägeri, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Hästköttsskandalen 2013

Erlandsson säger att han förmodar att ärendet resulterar i en polisanmälan.

–Det ska inte löna sig att fuska. Sådana här saker ska bita så rejält att ingen ens funderar på att placera någonting på marknaden som inte är det som uppges på innehållsförteckningen.

Komplicerad härva

Hästköttshärvan har nu resulterat i en internationell livsmedelsskandal, vars förgreningar är lika komplicerade som de rättsprocesser som nu väntar.

Findus färdiga enportionslasagne tillverkades av deras franska leverantör Comigel, i en fabrik i Luxemburg. Comigel köpte i sin tur köttet av den franska köttproducenten Spanghero.

Enligt Benoit Hamon, biträdande finansminister i Frankrike, kom Spangheros kött ”från en cypriotisk handlare, som hade kontrakterat en handlare i Nederländerna, som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien”.

Spanghero hotar nu stämma det rumänska slakteriet, samtidigt som Findus förbereder en stämning mot Comigel.

–Fusket från Comigel och Spanghero är en skandal som har drabbat konsumenter i hela Europa. Alla har rätt att vara upprörda och besvikna. Men det är vi med, för vi har också blivit lurade, säger Jari Latvanen, vd för Findus Nordic.

Findus: Orättvist

Han tycker att kritiken mot bolaget är orättvis och menar att problemet berör långt fler än bara Findus.

–Det är vi som har avslöjat det här bedrägeriet genom att vi ställer så höga krav på kvaliteten.

På måndagen samlas en grupp på Livsmedelsverket för att diskutera hur köttfusket ska stoppas, efter skandalerna med färgade fläskfiléer som sålts som oxfilé och hästköttet som blandats i nötköttsprodukter.

Verket ska också undersöka om flera företag kan ha brutit mot lagen genom felaktig märkning.

–Vi ska samla in fakta och se om det kan vara fler aktörer, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet