Foto: SVT Grafik

Ministrar sjukanmäler sig inte – här är läsarnas reaktioner

Publicerad

Flera läsare har reagerat på att ministrar inte har sjukanmält sig och därmed sluppit betala tusentals kronor i löneavdrag. Här är några av läsarnas reaktioner.

I går kunde SVT Nyheter berätta att sedan regeringen tillträdde har minst sju ministrar vårdats på sjukhus eller tvingats ställa in uppdrag på grund av sjukdom. Men ingen av dem sjukanmälde sig. De har då sluppit att betala tusentals kronor i löneavdrag.

Flera läsarreaktioner

Politikerna fattar beslut om sjukförsäkringen – men utnyttjar den sällan själva. Forskaren Ruth Mannelqvist menar att det kan leda till ökat misstroende mot politiker. Efter rapporteringen har flera läsare hört av sig och varit upprörda, här är några av mejlen i urval:

Tack för att ni tar upp politikernas upphöjda skyddssystem för sig själva. Detsamma gäller ju vid arbetslöshet och möjlighet att pensionera sig tidigare. Det är en samling mutkolvar, dvs dom mutar varandra. Alltmedan dom gör inskränkningar för vanligt folk. Och dom lär inte göra något åt det hela om det inte sker en större ”omvälvning” i samhället.

Dagens förtroende för politiker är noll!

Vi och dem. De som skapar lagarna och vi andra som strängt ska följa regelverket.

Jag jobbar som lärare och måste planera lektioner till vikarien när jag är sjuk några dagar. Dessutom måste jag ta ansvar för efterarbetet. 100 % löneavdrag första dagen! Ja det får mig att gå i taket att våra folkvalda inte sjukskriver sig!”

Några håller inte med

Men det finns också de som tycker att ministrarnas agerande inte alls är konstigt:

Det här känns lite småaktigt, faktiskt. Jag tror inte en sekund att våra ministrar jobbar för lite. Jag skulle definitivt inte vilja byta med deras arbetsvillkor och det jobb de missar när de är sjuka kan ofta inte göras av någon annan, dvs det blir kvar och måste göras hur sjuka de än är eller har varit. Och jag vill inte veta hur ofta de utför sina jobb trots att de är sjuka.

Som minister är du i tjänst 24/7. Löjligt om de skulle behöva sjukskriva sig eller ta komp för att hämta barn på dagis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.