Foto: TT/SVT

Ministrar struntar i sjukanmälan – får ut tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Flera ministrar har fått ut tusentals kronor för mycket genom att inte sjukanmäla sig och slippa karensdagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), näringsminister Annie Lööf (C) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) hör till dem som missat uppdrag på grund av sjukdom men ändå fått lön, skriver tidningen Dagens Nyheter

Statsrådsberedningens rättschef hävdar dock att ministrar inte måste sjukskriva sig.

Gått igenom loggar

Tidningen skriver att sammanlagt 17 ministrar har varit sjuka utan att sjukanmäla sig. Exempelvis skrev Annie Lööf (C) på Twitter den 27 maj 2012 att hon ägnat två dagar i soffan med ”feber, sömn och alvedon”. Enligt tidningen missade hon en interpellationsdebatt i riksdagen och borde ha fått en karensdag och löneavdrag på 3.710 kronor.

Fredrik Reinfeldt missade ett möte med EU-nämnden inför ett toppmöte den 27 januari 2012. Flera medier skrev att han var magsjuk, och om han sjukanmält sig skulle han enligt DN fått en karensdag och löneavdrag på 4.645 kronor.

Avslöjades av utebliven debatt

Tidningen hänvisar även till en riksdagsdebatt mellan Jan Björklund och riksdagsledamoten Peter Persson (S). Den senare säger enligt protokollet: ”Denna debatt sköts upp några dagar på grund av utbildningsministerns sjukdom. Jag är glad över ditt snabba tillfrisknande så att du slapp långvarig sjukdom och att möta det sjukförsäkringssystem som i dag är rådande”.

Enligt DN borde Björklund haft en karensdag och löneavdrag på.3 710 kronor om han sjukanmält sig, vilket han skulle ha gjort enligt den så kallade arvodeslagen. Reglerna finns även beskrivna i personalhandboken ”Information för politiker i regeringskansliet”.

”Inte gjort något fel”

Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg säger till DN att inga fel begåtts. Statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe försvarar också tillvägagångssättet, som enligt henne varit praxis under lång tid.

– Statsråden och statsministern har sina uppdrag dygnet runt och året runt. Även om de inte kan delta i något möte – oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråd alltid är i tjänst.

Enligt henne är det upp till statsråden själva att avgöra om de anses kunna fullgöra sitt uppdrag.

– Om ett statsråd bedömer att hon eller han inte kan fullgöra sitt uppdrag i enlighet med den lagstiftningen så ska hon eller han anmäla det, säger Weihe till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.