– Det är oroande, säger Maria van Kerkhove, WHO:s ansvarige för Covid-19 under en briefing i Geneve på fredagen om att viruset gått från minkar till människor, enligt Reuters. Foto: FABRICE COFFRINI/TT

WHO granskar världens minkfarmar efter utbrott i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronautbrottet bland danska minkar ska nu Världshälsoorganisationen, WHO, utvärdera bioskyddet bland världens minkfarmar för att undvika ytterligare spridning. Samtidigt vill man tona ner den påstådda risken att mutationen skulle påverka effekten av ett framtida vaccin.

– Mutationer är normalt. Den här typen av förändringar av viruset är något vi har spårat från början, säger Maria van Kerkhove på WHO.

Omkring 17 miljoner minkar ska avlivas i Danmark sedan det konstaterats att en muterad typ av coronaviruset, Kluster 5, har spridit sig från minkar till människor i landet.

Totalt har minksmittan påträffats hos 214 personer – varav 14 utanför Nordjylland, vilket tyder på en utvidgad spridning, enligt danska Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Nu ska Världshälsoorganisationen, WHO, göra en internationell utvärdering av bioskyddet bland världens minkfarmar för att förhindra risken för ytterligare spridning.

– Det är oroande, säger Maria van Kerkhove, WHO:s ansvarige för Covid-19 under en briefing i Geneve på fredagen om att viruset gått från minkar till människor, enligt Reuters.

Hon tonar samtidigt ned de påstådda farhågorna.

– Mutationer är normala. Den här typen av förändringar av viruset är någonting vi har spårat sedan början, säger hon.

”Vi behöver vänta och se”

En av orsakerna till Danmarks beslut om massavlivning av landets minkar är enligt danska myndigheter att det muterade viruset kan minska effekten av framtida vaccin.

Men WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan menar att det är för tidigt att dra några sådana slutsatser.

– Vi behöver vänta och se vad effekterna blir men jag tror inte att vi kommer att nå en slutsats om huruvida den här specifika mutationen kommer att påverka ett vaccins efektivitet. Vi har inga sådana bevis för tillfället, säger hon enligt Reuters.

”Fullständigt nödvändigt”

WHO har tidigare undersökt bioskyddet hos bland annat grisar och höns, och då konstaterat att det varit tillfredsställande.

Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen meddelade danska myndigheter att avlivningen av minkar redan har påbörjats på Nordjylland.

– Det är inget beslut vi har tagit lätt på, men det är fullständigt nödvändigt, sade Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S).

Tyre Grove Krause, från danska smittskyddsorganet Statens Serum Institut, konstaterade också att man har sett en överföring från personer som arbetar på minkfarmar till människor i övriga samhället.

– Vad vi kunde se var att den här varianten visade en mindre känslighet för vaccin. Det är en oro för det innebär att framtida vaccin kan vara mindre effektiva mot den här typen av virus, säger hon, men tillägger att mer forskning behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet