15.00: Minnesdag för Olof Palme

Uppdaterad
Publicerad

I dag, 30 år efter att statsminister Olof Palme sköts ihjäl i centrala Stockholm, hedras han med minnesceremonier runt om i landet.

Klockan 15 håller Socialdemokraterna en minnesdag i Kulturhuset i Stockholm för att hylla Olof Palme. Bland talarna finns statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Margot Wallström (S), förre kabinettssekreteraren Pierre Schori (S) och förre partiledaren Mona Sahlin (S).

Statsminister Stefan Löfven inledningstalade.

Palmemordet 30 år

– Palme talade ofta om den moderna världens ödesgemenskap. Vi vet i dag hur rätt Olof Palme hade. I dag är det nästan så att allt angår oss alla. Och nästan allt påverkar oss alla.

Tidigare på söndagsmorgonen hedrades Olof Palme med kransnedläggningar vid gravplatsen på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. På plats var bland andra statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin.

Dagen till ära bemannar Palmegruppens sex medarbetare tipstelefonerna (nås via polisens växel 11414) mellan klockan 14 och 22, i hopp om nya uppgifter som ska kunna leda utredningen framåt.

Under utredningens gång har tusentals tips kommit in och många redan avfärdats. Över 8.000 av dem beror på den fantombild som polisen presenterade kort efter mordet, som dagens utredare menar inte föreställer mördaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palmemordet 30 år

Mer i ämnet