– Många är de utomeuropiskt födda som har kommit till Sverige under flyktingkrisen 2015 och 2016. För den här gruppen av personer krävs det en kombination av insatser, säger Annika Sundén. Foto: Jessica Gow/TTThomas Hallstan/SVT

Minskad arbetslöshet – men oroande trend för långtidsarbetslösa

Publicerad

Arbetslösheten minskar i augusti, inte minst bland unga. Det visar Arbetsförmedlingens månadsrapport för augusti som presenteras idag. Samtidigt växer gruppen långtidsarbetslösa som varit utan jobb i mer än två år och når snart 100 000 personer.

Först de goda nyheterna – arbetslösheten sjunker. I augusti var det 77 000 färre arbetslösa än under samma månad förra året. Totalt låg arbetslösheten på 7,7 procent. Den sjunker också bland ungdomar rejält, 19 000 färre än i augusti i fjol.

– Det handlar om en återhämtning i ekonomin, många sektorer har kommit igång. Vi beräknar nu när nästan alla restriktioner försvinner i slutet av september, så kommer de branscher som var hårt drabbade under pandemin att återgå till en mer normal verksamhet, säger Annika Sundén som är analyschef Arbetsförmedlingen till SVT.

Längre arbetslöshet gör det längre till nytt jobb

Tre av fyra jobb går till de som varit arbetslösa kortare tid än ett år. Det leder oss till de dåliga nyheterna. De som stannar i arbetslöshet gör det en längre tid, mycket längre.

De nästan 190 000 långtidsarbetslösa utgör snart hälften av alla arbetslösa. I gruppen långtidsarbetslösa växer antalet som varit utan jobb längre än två år till närmare 100 000 personer. Som långtidsarbetslös räknas den som varit utan jobb längre än 12 månader.

Annika Sundén menar att i den gruppen finns många personer som saknar de kvalifikationer eller kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar.

– Många är de utomeuropiskt födda som har kommit till Sverige under flyktingkrisen 2015 och 2016. För den här gruppen av personer krävs det en kombination av insatser, säger Annika Sundén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.