Glada miner vid höstens första regeringssammanträde. Från vänster Ardalan Shekarabi, Eva Nordmark, Åsa Lindhagen, Magdalena Andersson, Anna Ekström och Stefan Löfven. Stefan Löfven tappar i väljarförtroende medan Ardalan Shekarabi stärkt sin ställning. Foto: Thomas Johansson /TT

Minskat förtroende för flera ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet minskar för statsminister Stefan Löfven (S) och flera andra ministrar. Det visar en opinionsmätning från Novus.

I den nya mätningen svarade 29 procent att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Löfven, att jämföra med 34 procent i januari. Skillnaden är så pass stor att den räknas som statistiskt säkerställd, signifikant. 

Löfven toppar ändå förtroendelistan före försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) sedan utrikesminister Margot Wallström (S) lämnat regeringen.   

Novusmätningen är dåliga nyheter för fler än Löfven: Energiminister Anders Ygeman (S), EU-minister Hans Dahlgren (S), biståndsminister Peter Eriksson (MP) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har liksom Löfven drabbats av signifikanta förtroendetapp.

Shekarabi mot strömmen

Mot strömmen går endast civilminister Ardalan Shekarabi (S), av statsvetare i Expressen utpekad som en tänkbar efterträdare till Löfven och aktuell med ett uppmärksammat Facebookinlägg om “djärva steg” som han anser att partiet behöver ta. 17 procent svarade att de har stort förtroende för Shekarabi, en uppgång från 10 procent i januari.

Katarina Hajdu, research executive på Novus, tror att det kan bero på att han har varit synlig i debatten i frågor som inte är så starkt politiserade.

– Kanske att han gick ut och argumenterade för att vissa spelbolag måste ses över, säger hon.

Facebookinlägget publicerades i onsdags och kan därför inte ha påverkat mätningen.

Ökad oro bland väljarna

Novus vd Torbjörn Sjöström skriver i en kommentar till SVT Nyheter att det är ovanligt med så många signifikanta nedgångar i en mätning. Han tror att det finns ett samband med en växande pessimism bland väljarna och nämner att 58 procent nyligen svarade att de tror att barnen kommer att växa upp i ett sämre samhälle.

”Det ser ut som väljarna i högre grad känner att politiken inte kan lösa de problem man ser i samhället”, skriver Sjöström.

Ett alternativ till de renodlade förtroendesiffrorna är att se på det så kallade balansmåttet, skillnaden mellan dem som har förtroende och dem som saknar det.

Där ligger försvarsminister Hultqvist i topp före EU-minister Hans Dahlgren och utbildningsminister Anna Ekström (S). Sist på den listan ligger de båda MP-språkrören, finansmarknadsminister Per Bolund och miljöminister Isabella Lövin. 

Förtroendet för Löfvens ministrar

1. Statsminister Stefan Löfven (S), 29 procent (-5)

2. Försvarsminister Peter Hultqvist (S), 27 procent (-3)

3. Finansminister Magdalena Andersson (S), 26 procent (-2)

4. Energiminister Anders Ygeman (S), 25 procent (-6)

5. Justitieminister Morgan Johansson (S), 22 procent (+1)

6. Inrikesminister Mikael Damberg (S), 18 procent (+1)

7. Civilminister Ardalan Shekarabi (S), 17 procent (+7)

8. Utrikesminister Ann Linde (S), 15 procent (+3)

9. EU-minister Hans Dahlgren (S), 13 procent (-5)

10. Utbildningsminister Anna Ekström (S), 13 procent (-)

11. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), 12 procent (-)

12. Miljöminister Isabella Lövin (MP), 11 procent (-1)

12. Biståndsminister Peter Eriksson (MP), 11 procent (-5)

14. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), 11 procent (-)

15. Näringsminister Ibrahim Baylan (S), 10 procent (-3)

16. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), 8 procent (-3)

16. Kulturminister Amanda Lind (MP), 8 procent (+2)

18. Socialminister Lena Hallengren (S), 7 procent (-2)

19. Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), 5 procent (ny)

19. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), 5 procent (ny)

21. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), 2 procent (-3)

21. Minister för högre utbildning Matilda Ernkrans (S), 2 procent (-2)

23. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), 1 procent (-4)

Siffrorna inom parentes anger förändringen sedan Novus januarimätning.

1 075 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades under perioden 11-18 september. Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel på ett riksrepresentativt urval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.