Foto: TT

Minskat krångel för sjukskrivning

Uppdaterad
Publicerad
Läkarna ska få avgöra arbetsförmågan vid kortare sjukfall. Förhoppningen är att det administrativa krånglet i sjukförsäkringen ska minska.

– Vi räknar med att de nya rutinerna ska kunna användas vid mellan 200 000 och 300 000 sjukskrivningsärenden om året, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson till Dagens Medicin.

Modell testas i flera landsting

Omkring en halv miljon ansökningar om sjukpenning görs varje år. Sedan några år driver Försäkringskassan, tillsammans med andra aktörer, försök med ändrade regler.

I sju landsting testas en modell där läkarna gör en förenklad bedömning, utan att Försäkringskassan gör en egen bedömning, av sjukskrivningar som beräknas vara i högst 60 dagar och där sjukdomen faller inom det försäkringsmedicinska beslutsstödet. Försäkringskassan ska därmed kunna utveckla arbetet med svårare fall.

Erfarenheterna är så goda att Eliasson räknar med att ett brett införande i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer