Kristdemokraterna klättrar uppåt enligt Sifos opinionsmätning. Sämre går det för Socialdemokraterna, som fortsätter att tappa stöd. Foto: TT/Henrik Montgomery/Stina Stjernkvist

Minskat stöd för S enligt Sifo

Publicerad

Stödet minskar för Socialdemokraterna medan Kristdemokraterna klättrar, enligt Svensk väljaropinion – en sammanställning av opinionsmätningar utförd av Sifo – rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kan partiets minskade stöd kopplas till de kompromisser som gjorts med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Vi kan ändå konstatera att det är ganska små förändringar jämfört med valresultatet om vi tittar för Socialdemokraternas del. Sedan är det ingen hemlighet att det finns delar i den här överenskommelsen som inte hade funnits med om det hade varit Socialdemokraterna själva som styrt, säger hon till radion.

Tappar ytterligare

S tappar 0,9 procentenheter jämfört med förra månaden och landar på 27,4 procent.

KD fortsätter att klättra, 0,6 procentenheter till 9,2 procent, och är därmed femte största parti.

Under riksdagsspärren

Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar enligt Sifo under fyraprocentsspärren till riksdagen, MP på 3,9 procent och L på 3,5 procent. Centern ökar från förra månaden till 8,1 procent.

Det forsätter uppåt för Moderaterna som landar på 17,7 procent. Sverigedemokraterna backar däremot något till 19,1 procent.

Vänsterpartiet däremot går det svagt uppåt för, partiet hamnar på 9,8 procent.

Partiernas stöd enligt mätningen

Visa

S27,4 (-0,9)

V9,8 (+0,3)

MP3,9 (-0,2)

M17,7 (+0,1)

L3,5 (-0,2)

KD 9,2 (+0,6)

C8,1 (+0,5)

SD19,1 (-0,2)

Övriga1,3

Källa: Sveriges Radio Ekot

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer