Foto: TT

Minskat stöd för tuffa klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för en långtgående överenskommelse om klimatet vid toppmötet i Paris, som börjar nästa vecka, har minskat. Det visar en opinionsundersökning som genomförts i 20 länder.

I bara fyra av de tjugo länderna vill en majoritet att landets regering har ambitiösa mål inför mötet. Inför klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 fanns en majoritet i åtta länder för en tuff klimatagenda från regeringens sida. 

Det är bara i Kanada, Frankrike, Spanien och Storbritannien som det finns en majoritet för att respektive lands regering tar på sig en ledande roll på toppmötet.

#vårtklimat

Minskad oro

Totalt i de 20 länderna vill 42 procent av de tilfrågade att regeringen spelar en ledande roll med ambitiösa mål vid förhandlingarna medan 41 procent vill se en mer moderat hållning med långsammare förändringar i klimatpolitken.

Enligt undersökningen, som gjorts av institutet GlobeScan och redovisas hos brittiska BBC, tycker strax under hälften av de tillfrågade att klimatförändringarna är ett ”mycket allvarligt problem”. Motsvarande siffra 2009 var 63 procent. 

Stödet för ambitiösa klimatmål har minskat i bland annat Kina och Indonesien medan det i Indien har ökat något.

Ekonomin och terrorismen

Att stödet minskat för ambitiösa och bindande klimatmål tror man på GlobeScan framför allt beror på det försämrade ekonomiska läget i många länder. Det gäller inte minst Kina där ekonomin bromsat in de senaste 12 månaderna. Därtill kommer att terrorismen nu ligger högre upp på den politiska agendan.

– Trenden tycks nu gå mot en mjukare hållning i klimatfrågan men det är ingen kraftig förändring i åsikter, säger Lionel Bellier på GlobeScan.

Enligt GlobeScan ökar däremot kunskaperna om klimatförändringarna. Dubbelt så många anser nu, jämfört med år 2000, att ökningen av koldioxid beror på människan, vilket i sin tur leder till fler extrema väderhändelser.

Undersökningen

I undersökningen deltog 20 länder. I varje land tillfrågades cirka 1.000 personer. Undersökningen genomfördes i januari och februari i år. Sverige var inte med i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet