Flyktingar som kommit till Malmö. Foto: TT

Ministern: ”Sverige kan inte garantera boendeplatser”

Uppdaterad
Publicerad

En enorm ström av flyktingar som nu befinner sig i Tyskland är på väg till Sverige, och trycket befaras bli så stort att justitieminister Morgan Johansson (S) uppmanar de asylsökande att stanna i Tyskland.

– Vi befinner i oss en mycket dramatisk situation, den har blivit ännu mer dramatisk de senaste dygnen. Förra veckan såg vi en minskning, men nu de senaste dygnen ser vi en ökning, säger Morgan Johansson, som tillägger att prognosen ser ut att bli 160.000 flyktingar under 2015, ovanpå de 80.000 som sökte asyl förra året.

Kan inte garantera boende

Johansson trycker särskilt på de utmaningar som finns för Sverige längre fram i tiden: snabbspår på bostadsmarknad, att få igång bostadsbyggande, att validera utländsk utbildning så att nyanlända kan komma in i jobb i Sverige – något han menar att regeringen tagit kraft för.

– Allt detta är bra, men det akuta problemet idag är att antalet asylsökande ökar snabbare än antalet boplatser. Sverige kan idag inte längre garantera boendeplatser.

”Stanna i Tyskland”

Morgan Johansson menar att anledningen till att trycket på Sverige ökar är att situationen i Tyskland blir svårare. Ministern uppmanar nu de som uppehåller sig i Tyskland att stanna där, då det inte finns några boenden i Sverige och den numera två år långa asylprocessen för den enskilde i Sverige.

– Sverige har gjort mer än många andra länder i den här situaitonen, men vårt land har gjort mer än vad vi klarar av. Vad jag säger är att jag har uppgifter om att de som befinner sig i Tyskland börjar röra sig norrut.

– Den svenska situationen är såpass ansträngd att de då får avgöra om de vill vara kvar i Tyskland, där de faktiskt har ett boende, eller ge sig av till Sverige. Jag hoppas att det får en dämpande effekt, avslutar Morgan Johansson.

Nytt dagsrekord

Willis Åberg, avdelningschef vid Migrationsverket, uppger att det finns tecken på att mer än 2.000 asylsökande kan komma under torsdagen. Det skulle innebära ett nytt dagsrekord.

– Nu lever vi dag för dag i och med att det kommer så väldigt många, säger Åberg.

En orsak till att flyktingströmmen tycks öka ytterligare, är att mottagningsförhållandena i Tyskland försämrats. Där bor nu, enligt Migrationsverket, 40.000 personer i tält.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.