Miranda giftes bort som 13-åring: ”Jag fick höra att det var gulligt”

Uppdaterad
Publicerad

Miranda Ebrahimi var tretton år när hon giftes bort till en tio år äldre släkting i Iran. Ett år senare gick flytten till Sverige –  men det skulle dröja länge innan hon slog sig fri från hedersförtrycket.

– Jag såg friheten som andra kvinnor hade i Sverige, men den gällde inte mig, säger hon.

Från sitt rum i hemstaden i Iran hörde Miranda Ebrahimi sin mamma prata om ett arrangerat äktenskap. Samma kväll lovade mamman att samtalet inte handlade om dottern. Men bara dagar senare befann sig Miranda Ebrahimi på sin egen förlovningsfest – tretton år gammal.

Några månader senare kom hon till Sverige tillsammans med mannen hon var förlovad med. Hon hade fått höra mycket positivt om den nya platsen från släktingar, och satte sitt hopp till det främmande landet.

Hedersförtryck i Sverige

– Folk gick utan sjal och tjejer hade kort kjol. Jag såg friheten som andra kvinnor hade i Sverige, men den gällde inte mig. Jag var fortfarande tvungen att bära min sjal och jag var fortfarande gift, säger Miranda.

”Fick höra att det var gulligt”

Som fjortonåring började hon i femte klass i en svensk skola. Men enligt Mirandas egen utsago var hon ständigt övervakad av sin man. Hon fick varken sitta bredvid killar i klassrummet eller umgås med vänner efter skolan, menar hon.

– Han kontrollerade mig överallt, framför mina klasskompisar och framför alla mina lärare. Han brukade knacka på dörren till klassrummet och sa att han skulle prata med sin fru. Jag fick ofta höra att det var gulligt att han saknade mig och ville träffa sin fru, säger Miranda Ebrahimi.

Enligt henne var det ingen på skolan som frågade hur hon egentligen mådde, trots att hon vid den här tiden var fjorton år och gift med en tio år äldre man.

Den psykiska misshandeln och övervakandet var värst, berättar Miranda.

– Han kunde säga vad som helst till mig, jag var alltid den tysta. Det hände ingenting när vi kom till Sverige. Allt var precis som innan, som i Iran.

”Mammakärleken tog över”

Efter 18 år av hedersvåld lämnade Miranda Ebrahimi sitt äktenskap tillsammans med sina två döttrar. Hon berättar att bägaren rann över när maken började kontrollera och misshandla deras äldsta dotter, som då var tretton år gammal.

– Hon grät och sa att hon inte orkade längre. Hon sa: ”Om du har tålamod och vill stanna kvar och kämpa för det här så får du göra det, men jag kommer rymma hemifrån”. Det var det som satte punkt för mig, säger Miranda Ebrahimi.

– Innan trodde jag aldrig att jag skulle klara mig, men plötsligt kände jag mig så stark. Det var mammakärleken som tog över, mina döttrar måste få vara fria.

I januari i år släppte Miranda Ebrahimi sin bok ”Den ofrivilliga bruden” om sitt liv som bortgift.

Fakta: Hedersrelaterad brottslighet

Polisens definition av hedersrelaterad brottslighet är:

”Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

Hedersrelaterade brott kan exempelvis handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, barnäktenskap, vilseledande till äktenskapsresa, hot, kränkande fotografering, ofredande, misshandel, mord eller mordförsök.”

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Sverige

Mer i ämnet