Missnöje i sjöfyllelagens kölvatten

Uppdaterad
Publicerad

Känslorna svallar om den nya sjöfyllerilagen. Polisen ville ha hårdare regler men båtfolket rasar. -400 000 småbåtsägare tycker att jag är en förmyndargubbe, säger Johan Pehrson (FP), ledamot av riksdagens justitieutskott.

Från den 1 juni måste du vara nykter på sjön om din båt är längre än tio meter eller går snabbare än 15 knop.

Då gäller samma regler som på vägarna, det vill säga en promillegräns på 0,2.

Den nya lagen har fått slagsida genom att omkring hälften av landets fritidsbåtar inte omfattas av den, anser Mats Rosander på Transportstyrelsens båtlivssektion:

-Det är som om de som har Mazda 323 skulle fråntas från alkoholreglerna på land. Det är ju så här när det går politik i grejerna, då finns det ibland risk för att det blir stolligt, säger han.

Svårjobbat

Även från sjöpolisens sida förespråkades att sjöfyllerilagen skulle gälla även mindre båtar, de som är längre än sju meter eller med en hastighet över sju knop.

-Då hade det blivit lättare att jobba. Men någonstans ska man ju börja, säger Owe Magnusson, chef för sjöpolisen i Västra Götaland, som tror att den nya lagen snart kommer att följas av krav på båtkörkort. Ett förslag på sådana körkort har funnits, men man har inte kunnat enas om utformningen inom alliansen och frågan har därför lagts på is.

Tandlös lag

Utan krav på båtkörkort är det risk för att den nya lagen blir tandlös. En berusad pappa kan exempelvis hävda att hans tolvårige son kört båten om han blir stoppad.

-Jag tror att det i och med ett körkort skulle bli tydligare vem som är ansvarig ombord, säger Owe Magnusson.

Bland landets en miljon fritidsbåtsägare är det å andra sidan många som tycker att den nya sjöfyllerilagen är ett uttryck för överförmynderi. Att ta sig några öl borde vara okej även om man kör båt.

-Jag träffar ju dem som tycker att det är helt vansinnigt att vi har infört den. Men vill man vara full på sjön då paddlar man kanot, säger Johan Pehrson i justitieutskottet.

TT

Fakta: Ett av världens mest båttäta länder

• Mer än hälften av svenskarna färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong.

• Sverige är ett av världens mest båttäta länder.

• I Sverige finns över en miljon fritidsbåtar.

• Cirka 800 000 av dessa är utrustade mot motor.

• Varje år besöker över 20 000 utländska fritidsbåtar Sverige.

Källa: Sweboat/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.