Två av brottsmisstankarna mot skandalomsusade pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger skrivs av, skriver Expressen.

Misstankar avskrivna i mål mot Allra-vd

Uppdaterad
Publicerad

Två av brottsmisstankarna mot skandalomsusade pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger skrivs av, skriver Expressen. Enligt tidningen gäller det bland annat misstanken om grov trolöshet mot huvudman.

Dagens besked kommer nära 17 månader efter Pensionsmyndighetens polisanmälningar mot bolaget.

-Jag har fattat beslut om att lägga ned förundersökningen avseende medhjälp till grovt bokföringsbrott, säger kammaråklagare Thomas Hertz till SVT Nyheter. 

Dessutom har förundersökningen avseende misstanken om troslöshet mot huvudman i Oak-Capital-delen inskränkts, enligt Expressen.

I nedläggningsbeslutet skriver åklagaren Thomas Hertz:

”Utredningen av denna brottsmisstanke har inskränkts genom att de transaktioner som ägt rum med Oak Capital AB som motpart under december 2012 inte längre ingår i förundersökningen såvitt avser Alexander Ernstberger. Skälet till inskränkningen är att det med befintligt utredningsmaterial inte kan bevisas att Alexander Ernstberger haft den insikt eller kännedom (uppsåt) som krävs för att agerandet från hans sida ska vara straffbart”.

Vissa misstankar kvarstår

Allras vd Alexander Ernstberger själv säger till Expressen:

– Det här var väntat. Under förundersökningens gång så har åklagaren kommit till bättre insikt, han har backat från ett flertal påståenden och nu läggs delar av misstankarna ner.

Ernstberger är dock fortfarande misstänkt för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Thomas Hertz säger till Expressen att han fortfarande räknar med åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.