Foto: TT

Misstänkt assistansfusk

Försäkringskassan kartlägger flera fall där personal misstänks för fusk med assistansersättningen.

Det som kommer fram polisanmäls, skriver generaldirektör Ann-Marie Begler på DN Debatt.

Sedan tidigare är en person misstänkt för att ha lämnat ut sekretesskyddad information och nu misstänks att fler personer lämnat ut uppgifter i syfte att ge ett assistansbolag fördelar.

Brotten kan vara tjänstefel, dataintrång eller brott mot tystnadsplikten, skriver Begler.

Sedan 1994 kan personer med rätt till assistans själva välja sin assistansutförare, och i dag väljer ungefär 65 procent av dem privata aktörer. Konkurrensen mellan de bolag som finns på marknaden är stor, eftersom de bara kan växa genom att ta över kunder från andra bolag, då antalet assistansberättigade är relativt konstant.

Begler skriver i sin debattartikel att de flesta företag är seriösa men att ”det finns också bolag som bedriver en direkt kriminell verksamhet” för att locka över kunder. En del av dem ska ha fått hjälp av personal på Försäkringskassan med att få ut personnummer på assistansberättigade ur systemet.

I dag vet Försäkringskassan inte hur många anställda eller antalet bolag som är inblandade.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer