Två säckar med brandfarlig vätska hittades i närheten av asylboendet i natt. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Brandfarlig vätska hittad vid asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Två säckar med brandfarlig vätska hittades i natt i närheten av det asylboende i Arboga där den man som misstänks för morden på Ikea bodde. Nu har polisen inlett en förundersökning om förberedelse till mordbrand och de asylsökande har flyttats till tillfälliga boenden i andra kommuner.

Efter att ha evakuerats till en kyrka under natten har de 83 asylsökande nu flyttats till tillfälliga boenden i närliggande kommuner, uppger Helena Cho Györki vid Migrationsverket för SVT Nyheter.

I dag kom flera till det utrymda asylboendet och några satte upp hjärtan på staketet utanför. En av dem var Boel Hult.

— Vi brukade hälsa och säga hej till de flyktingar som kom gående här och jag tycker att det har varit trevligt att ha dem här, säger hon.

– Jag blev orolig eftersom min intervju hos Migrationsverket är nästa vecka och jag vill inte missa den. Därför åkte jag till en kompis som bor i en stad i närheten, säger en av de boende.

Ovanlig händelse

Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket, har jobbat vid myndigheten i cirka tolv år, men har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Det är extremt allvarligt. De här 83 personerna har fått klä skott för den fruktansvärda händelsen som skedde på Ikea. Det här har skakat i gång någonting utifrån vad som verkar vara en individs fruktansvärda dåd, säger han.

– Det här rör sig om människor som i många fall har flytt undan krig och förföljelse och tror sig ha funnit en fristad i Sverige. Att de möts av det här tycker jag känns extremt olustigt.

De boende kommer inte att få flytta tillbaka under helgen.

– Under nästa vecka kommer vi att ha en dialog med de sökande, men även med polisen. Vi har inte för avsikt att stänga det här asylboendet.

Hittades vid boendet

Det var sent på fredagskvällen som polisen efter ett tips hittade det första sopsäcksliknande föremålet i närheten av boendet. Det andra hittades efter midnatt. Bombteknikerna kunde konstatera att föremålen bestod av två säckar med brandfarlig vätska.

Vilken typ av vätska det rör sig om och hur nära asylboendet de hittades är polisen förtegen om.

Ändrad brottsrubricering

Polisen rubricerar utredningen kring de två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska som hittats i närheten av asylboendet i Arboga som förberedelse till mordbrand.

– Man har föredragit ärendet med förundersökningsledaren, säger Matilda Isaksson, befäl på polisens länskommunikationscentral i Västmanland.

– Just nu pågår en teknisk undersökning. I nuläget finns det inga misstänkta i utredningen, men man tror att dessa skulle kunna komma att användas som hjälpmedel i ett brott.

Demonstrationer

På asylboendet bodde den man som erkänt morden på Ikea i Västerås och i torsdags kväll demonstrerade ett tiotal personer utanför förläggningen.

De hade enligt polisen med sig plakat, skrek och kastade ägg, men polisen vill inte kommentera om det finns ett samband mellan demonstrationen och nattens händelse.

Förstärkt bevakning

Sedan knivmorden på Ikea i måndags har polisen i Västmanland förstärkt bevakningen vid asylboenden i länet.

– Vi har varit på asylboenden runt om i Västmanland och det är ju för trygghetsskapande åtgärder. Vi vill ju att de boende och personalen där ska känna sig trygga. Så det finns ingen hotbild på så sätt, säger Matilda Isaksson.

Enligt Matilda Isaksson har polisen inte uppfattat att det finns någon uttalad rädsla bland dem som bor på asylboendet.

– Inte vad som har framkommit till oss och inte när vi har pratat med personal, nej.

— Jag kan ju bara tänka mig hur det måste vara att väckas mitt i natten och bussas iväg när man redan flytt hit, säger Eva Eriksson som bor i närheten av asylboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet