Misstänkt för brott mot ny terrorlag

Publicerad

En 25-årig man är anhållen, misstänkt för att försökt resa till utlandet för att delta i brottslig verksamhet. Han är den förste som anhålls med stöd av den ändrade lagen kring terrorbrott.

Mannen greps på Arlanda igår och anhölls vid 14-tiden. Han är på sannolika skäl misstänkt för brott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskild allvarlig brottslighet. Misstanken avser resa till annat land för att delta i brottslig verksamhet. Den delen av lagen är ny sedan 1 april 2016.

– Utredningen har just inletts, i nuläget finns därför inga ytterligare uppgifter att lämna. Mer information kommer att komma efter en eventuell häktningsförhandling, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvanström vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Tidigare dömd för våldsbrott

25-åringen bor i Storstockholmsområdet och är tidigare dömd för flera olika brott. 2012 dömdes han till sex månaders fängelse efter att ha haft en pistol i sin bil och fem patroner.

I samband med domen för vapenbrott uppgav han för frivården att han varit med i olika kriminella gäng under åren, men att han då brutit med dem. Dessförinnan dömdes han av Stockholms tingsrätt för rån vid två tillfällen och försök till rån till fängelse i nio månader. Han är dessutom dömd för misshandel och olaga hot.

SVT Nyheter har sökt mannens försvarsadvokat utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet