Extremt få anmälda fall av människohandel leder till åtal. Foto: TT

Misstänkt människohandel leder sällan till åtal

Publicerad

Väldigt få fall av misstänkt människohandel leder till åtal. Av 49 inledda förundersökningar under två års tid blev det endast tre åtal, visar en granskning av åklagarmyndigheten.

Misstankarna gällde framförallt att personer som förts till Sverige för att utnyttjas i sexhandel eller i tvångsarbete.

En kvinna från Rumänien anmäler att hon tvingats till Sverige av flera män för att tigga vid flera tillfällen. Hon uppger att männen tvingat henne att välja mellan att bli prostituerad eller att tigga.  Men när kvinnan sen lämnar landet läggs utredningen ner eftersom brott inte kan styrkas.

Det här är en av totalt 49 förundersökningar om misstänkt människohandel som åklagare inledde under 2012 och 2013. Bara i tre av dem väcktes åtal för människohandel visar en granskning av Åklagarmyndigheten.

– Det visar att det är svårtillgänglig materia och oerhört resurskrävande arbete. Sedan är det komplexa förundersökningar som gör att man kanske inte når så långt som man hade önskat sig, säger Tord Josefson, kammaråklagare och projektledare för granskningen som gjorts vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

Många ärenden utreds på fel plats

I vissa fall kan utredningarna lett till åtal för andra misstänkta brott som exempelvis koppleri. En slutsats som dras av granskningen är att de som kan ha utsatts alltför sällan får stöd av ett målsägandebiträde.

En annan att ärendena ofta utreds på fel plats. Enligt huvudregeln bör människohandelsärenden handläggas vid de internationella åklagarkamrarna, ändå utreddes hälften av alla ärendena vid allmänna åklagarkammare

– Det är just att det kräver kvalificerad kunskap och speciellt utbildad personal. Då är det speciella åklagare på internationella kammare och utbildad polis som ska syssla med förhör och liknande, säger Tord Josefson, kammaråklagare.

Polisen: Utbildning är jätteviktigt

Han får medhåll av Kajsa Wahlberg, kriminalkommissarie vid polisens nationella operativa avdelning (NOA) och nationell rapportör på människohandel.

– Utbildning på den här paragrafen och vad som krävs för att det ska vara människohandel är ju jätteviktigt. Också bemötandet av brottsoffren eftersom många av dem har särskilda behov och en särskild utsatthet som man måste ha i åtanke, säger Kajsa Wahlberg.

På grund av de få åtalen och de få fällande domarna granskar nu en utredare på regeringens uppdrag tillämpningen av människohandelsbrottet och hur åklagare och polis arbetar med ärendena. Uppdraget ska redovisas i mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.