Den unge man som är gripen för mord och moskéangreppet i norska Bærum i rätten på måndagen. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Misstänkt norsk terrorist sköt sin syster fyra gånger – på grund av hennes ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åring som har erkänt att han låg bakom en moskéattack i norska Bærum i augusti sköt sin 17-åriga styvsyster med fyra skott. Enligt polisen mördades hon på grund av sitt ursprung.

Det var i mitten av augusti som 22-åringen greps efter att ha blivit övermannad av moskébesökare. Kort därefter fann polisen den misstänkte terroristens styvsyster, som var adopterad, död.

Oslopolisen har nu fått obduktionsrapporten, rapporterar NRK. Enligt rapporten sköt 22-åringen sin styvsyster med totalt fyra skott. Alla skotten var dödliga och avfyrades i en snabb följd.

”Bakgrunden är att hon hade asiatiskt ursprung”

Polisen går nu också ut med motivet: enligt dem mördades hon för att hon var asiat.

– Vi har nu fått bekräftat att bakgrunden till mordet är att hon hade asiatiskt ursprung. Det här stöds av den åtalades förklaring och av teknisk bevisning som visar att hon inte gjorde motstånd, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort-Kraby till NRK.

Mordvapnet låg i bilen utanför moskén

Tidigare har polisen haft flera teorier om motivet, en av dem var att systern upptäckte 22-åringens planer och försökte stoppa honom. Det här motivet har polisen alltså avskrivit då systern inte hade skador som tyder på att hon gjorde motstånd, samt på grund av de uppgifter som 22-åringen gett i förhör.

Polisen har också slagit fast att mordvapnet är ett gevär med kaliber .22 som låg i 22-åringens bil som stod parkerad utanför al-Noor Islamic Centre, den moské som den då 21-årige norrmannen attackerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.