Politiskt kan det finnas fördelar för flera partier att försöka avsätta Eva Nordmark, skriver Mats Knutson. Foto: TT

Misstroende mot minister kan framstå som politisk absurditet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Försöket att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kan komma att framstå som en politisk absurditet. En opposition i riksdagen, som till stora delar vill ha den politik som regeringen nu genomför, kan avsätta en minister, som inte alls vill ha den här politiken, men som ändå tvingas genomföra den.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Väljer riksdagen att uttala en misstroendeförklaring mot Eva Nordmark (S) måste hon avgå. Då kan hon bli den arbetsmarknadsminister som suttit kortast tid på sin post. Hon utnämndes ju av statsminister Stefan Löfven så sent som i september.

Politiskt kan det finnas fördelar för flera partier att försöka avsätta Eva Nordmark. Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt kan visa att han inte alls är en dörrmatta åt Stefan Löfven. Sjöstedt har ju den senaste tiden kritiserats internt i sitt parti för att partiet varit alltför undfallande gentemot regeringen.

Klämma åt

Också för Moderaterna och Kristdemokraterna vore det en chans att klämma åt regeringen. Ulf Kristersson har signalerat att Moderaterna ska bli tuffare som oppositionsparti och en misstroendeförklaring kan visa att Löfvens regering är svag och sårbar.

Sverigedemokraterna funderar nog inte särskilt mycket på saken överhuvudtaget men är alltid pigga på att avsätta en S-minister, oavsett vad saken handlar om.

Att Jonas Sjöstedt väljer reformeringen av Arbetsförmedlingen för att försöka avsätta Eva Nordmark är logiskt. Vänsterpartiet är hårda motståndare till alla former av privatiseringar.

För att lyckas driva igenom en misstroendeförklaring i riksdagen behöver Jonas Sjöstedt dock skapa något av en ohelig allians. För att få ihop en majoritet behövs inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna, utan också ärkefienden Sverigedemokraterna.

Få mandat

Vänsterpartiets mandat räcker dock inte ens till för en formell begäran om en misstroendeförklaring. För det behövs ytterligare ett parti. Om varken M eller KD vill ställa upp på detta kan han alltså bli tvingad att begära stöd av SD. Men det tycks han också vara beredd till, trots allt tal om att aldrig samverka med SD.

Att Sverigedemokraterna kommer att hänga på är tämligen klart. De är alltid pigga på att avsätta en S-minister. För Moderaterna och Kristdemokraterna är det inte lika enkelt. Den reformering av Arbetsförmedlingen som regeringen nu vill genomföra har de ju själva varit för – så sent som förra året.

Den tidigare Alliansen gick till val på att lägga ner Arbetsförmedlingen och låta privata aktörer sköta den förmedlande verksamheten. Både M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor har stått bakom detta.

Alliansens spricka

När Alliansen sprack och Centerpartiet och Liberalerna istället valde att göra upp med Socialdemokraterna tvingade dock Centerpartiet in frågan om en privatisering av Arbetsförmedlingen i det så kallade Januariavtalet. Socialdemokraterna var inte särskilt intresserade, men tvingades acceptera upplägget för att få fortsätta regera.

På senare tid har dock allt fler kritiska röster höjts mot förändringen av Arbetsförmedlingen.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna har uttalat sig kritiskt om reformen, men lär ändå få svårt att acceptera Vänsterpartiets krav att helt stoppa reformen. De tycker ju inte så.

Misslyckades fälla justiteministern

Å andra sidan lär det vara frestande för Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor att fälla en S-minister. För några veckor sedan misslyckades de ju med att fälla justitieminister Morgan Johansson. Den gången var det SD som begärt en misstroendeförklaring. Nu kan alltså en ny chans uppstå.

Samtidigt får varje riksdagsbeslut konsekvenser. Historiskt har misstroendeomröstningar oftast initierats på grund av att enskilda ministrar anklagats för uppenbara fel. Det här skulle vara en omröstning som hålls enbart på grund av att ministern genomför regeringens politik, något som dessutom var väl känt när riksdagens släppte fram Löfven som statsminister.

En misstroendeomröstning om reformeringen av Arbetsförmedlingen kan dessutom framstå som politiskt absurd om man betänker att oppositionen, som till stora delar vill ha denna politik, väljer att avsätta den ansvarige ministern, som inte vill ha politiken, men som ändå tvingas försöka genomföra den.

Vägen fram till en misstroendeförklaring är alltså långt ifrån spikrak.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.