Foto: TT

Misstroendeförklaring mot Stefan Löfven

Publicerad

Vid dagens partiledardebatt i riksdagen kommer Sverigemokraterna att lägga fram en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Misstroendeförklaringar är relativt ovanliga och har hittills bara röstats om fem gånger tidigare.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson bekräftar för Rapport att partiet kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) vid dagens debatt.

– Det som fick bägaren att rinna över för oss, det var att man först utlovade ett nyval där man säger att svenska folket ska få en chans att avgöra hur man ska reda ut den här krångliga parlamentariska situationen. Sedan ingår man en teknisk kartell för att behålla makten utan att egentligen göra en politisk överenskommelse i sak, säger Karlsson till SVT Nyheter och fortsätter:

– Man undandrar folket möjligheten att säga sitt i efterhand om den väldigt långtgående överenskommelsen som man nu ingått med Alliansen.

Misstroendeförklaringar ovanliga

Bara fem gånger har man hittills i riksdagen röstat om misstroendeförklaringar, men de har aldrig gått igenom.

Första gången var 1980 och senast var för tretton år sedan 2002.

Två gånger har däremot själva hotet om misstroendeförklaring haft effekt. 1981 avgick regeringen och 1988 avgick justitieminister Anna-Greta Leijon inför ett hotande nederlag i en eventuell misstroendeomröstning.

Sverigedemokraterna hoppas på resultat

Mattias Karlsson säger att det är upp till de andra Allianspartierna att agera.

– Jag hoppas att vi får en bättre lämpad statsminister. Om man har förtroende för Stefan Löfven ska man ju inte stödja vårt förslag. Men har man inte det utgår jag ifrån att det här förslaget blir verklighet och att vi då får en ny talmansrunda och kanske en bättre regering, säger han.

Vi sänder partiledardebatten direkt med start 8.58. Du kan se den direkt här eller i SVT2. Duellen mellan Kinberg Batra och Löfven sker i Aktuellt, titta från 21.00 i SVT2 eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer