SVT:s Mats Knutson listar tre möjliga scenarier efter las-förhandlingarna Foto: Sara Cosar/SVT

ANALYS: Misstroendefrågan undanröjd – men bekymren inte över för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hotet om en misstroendeomröstning tycks vara undanröjt – i alla fall för stunden. Men bekymren är inte över för statsminister Stefan Löfven. Utan en uppgörelse mellan parterna på arbetsmarknaden riskerar han en uppslitande konflikt med Centerpartiet och Liberalerna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Även om förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare sprack under natten till torsdagen är det kanske för tidigt att dödförklara dem. Både från fackligt håll och från arbetsgivarsidan har representanter intygat att parterna befann sig nära varandra, men att man inom den utsatta tidsramen inte kunde fullfölja en uppgörelse.

Samtidigt har både arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och partiledarna för Centerpartiet och Liberalerna uppmanat parterna till just detta, att återuppta förhandlingarna. Från fackförbunden Kommunal och Seko hörs dock krav om att regeringen ska kasta det omdiskuterade utredningsförslaget om arbetsrätten i papperskorgen innan de är beredda att återvända till förhandlingsbordet.

Misstroendeförklaring mot regeringen avförd från agendan

För januaripartierna är det mycket viktigt att parterna gör upp. En uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter skänker ett nytt regelverk legitimitet och kan också bli långsiktigt hållbar. Men en uppgörelse skulle också innebära att regeringen och januaripartierna slipper att hantera den politiskt så kontroversiella frågan.

Annars tycks frågan om en misstroendeförklaring mot regeringen just nu vara avförd från agendan. M-ledaren Ulf Kristerssons besked på torsdagen innebär att Moderaterna inte tänker stödja Vänsterpartiets krav på en misstroendeomröstning.

Beskedet kan tyckas oväntat, med tanke på vad Kristersson tidigare har sagt, men ska tolkas som att Moderaterna tror att Socialdemokraterna kan skadas mer genom att sitta kvar och tvingas hantera denna internt så besvärliga fråga.

Dessutom vill inte Moderaterna bli ett redskap åt Vänsterpartiet som tydligt uttalat att de egentligen inte vill avsätta Löfven utan enbart stoppa ändringarna av arbetsrätten. Genom att låta regeringen sitta kvar hoppas Moderaterna att Las-frågan ska fortsätta att söndra relationerna både mellan Socialdemokraterna och LO och mellan Socialdemokraterna och övriga januaripartier, framför allt Centerpartiet och Liberalerna.

Om parterna kan sätta sig ner tillsammans igen blir avgörande

Samtidigt är det svårt att förutse hur den här frågan kommer att utvecklas framöver. Avgörande för nästa steg är om parterna är beredda att sätta sig ner tillsammans igen. Det är det här Stefan Löfven sätter sitt hopp till. Räkna med att både han och arbetsmarknadsministern just nu gör allt i sin makt för att förmå LO att återvända till förhandlingsbordet.

Misslyckas detta väntar svåra förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna om den proposition som sedan ska läggas på riksdagens bord – och en uppslitande konflikt med fackföreningsrörelsen.

I lagförslaget finns flera kontroversiella delar som är ytterst svårsmälta för både facket och Socialdemokraterna, bland annat utökade undantag från turordningsreglerna och större möjligheter för arbetsgivare att säga upp anställda. Centerpartiet och Liberalerna kräver att allt ska genomföras, men är sannolikt beredda att kompromissa. Frågan är hur långt och om det är tillräckligt för att Socialdemokraterna ska kunna undvika en facklig revolt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.