Sedan 1980 har riksdagen genomfört fem misstroendeomröstningar. Ingen har gått igenom. Foto: TT

Misstroendeprotest mot Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag skulle kunna vara en riktig ödesdag för statsminister Stefan Löfven. Sverigedemokraterna har väckt misstroende mot honom och i dag är det omröstning i kammaren. Om mer än hälften av ledamöterna röstar emot honom måste han avgå eller utlysa nyval.

Men Löfven har ingen större anledning att känna oro. ​De borgerliga partierna har sagt att de inte kommer att stödja misstroendeförklaringen och har anklagat Sverigedemokraterna för att bara vilja ställa till med kaos.

Kaos eller inte, det handlar om en politisk markering från SD:s sida. Misstroendeförklaringen är en protest mot regeringspartiernas och Alliansens så kallade decemberöverenskommelse, där partierna kommit överens om att låta den största minoriteten få igenom sin ekonomiska politik, även om det innebär att några partier får lägga ned de egna rösterna.

Decemberöverenskommelsen

Sverigedemokraterna ska inte kunna få det inflytande partiet fick i höstas när det var med om att fälla regeringens budget.

Vill beskriva sig som ”den enda sanna oppositionen”

– ​Decemberöverenskommelsen utgör ett alternativt regelverk, genom att begränsa den församling varur regeringen tvingas söka sitt stöd från 349 till 279 ledamöter svarar regeringen inte längre inför folkviljan såsom den uttrycktes i valet i september, sade SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson när han lämnade in misstroendeförklaringen under partiledardebatten i riksdagen i förra veckan.

Skälet till att driva frågan till omröstning, trots att det endast ser ut att vara SD:s 49 ledamöter som stödjer den, är att partiet därefter kommer att beskriva sig självt som ”den enda sanna oppositionen”. De enda som aktivt röstat nej till att Stefan Löfven ska fortsätta regera.

Fakta: Misstroendeförklaring

  • Minst 35 ledamöter måste gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en sådan omröstning ska bli av.
  • Minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller ministern. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.
  • Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val.
  • Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Sedan 1980 har riksdagen genomfört fem misstroendeomröstningar. Ingen har gått igenom.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet