Det är svårt att veta hur många mobbningsoffer som får problem i vuxenlivet. Foto: TT

Mobbning dyrt för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Ett års mobbning i skolan väntas kosta samhället hela 17,5 miljarder kronor de kommande 30 åren.

Konsekvensen av en dålig skolgång kan bli att unga misslyckas att ta sig in på arbetsmarknaden, enligt en ny rapport från Friends.

Taskiga kommentarer eller knuffar på skolgården kan stå även samhället dyrt.

Totalsumman 17,5 miljarder kronor är en uppskattning. Enligt antimobbningsorganisationen Friends drabbas en av tio barn och unga som mobbas under skoltiden av svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden i vuxen ålder.

– Det är väldigt många som berättar att mobbningen sitter kvar en stor del av livet och påverkar dem på många sätt, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Ett konkret exempel är att ungefär hälften av de ungdomar som hoppar av gymnasiet uppger mobbning som orsak. Det leder till att eleverna inte får en fullständig gymnasieutbildning och därmed svårare att få jobb.

– De slås ut från arbetsmarknaden och kanske får en försörjning finansierad av kommun eller stat. Därtill har vi alla kostnader för psykisk ohälsa, säger Lars Arrhenius.

Förlorad produktion

Det är första gången någon försöker räkna på samhällskostnaderna för mobbning. Bakom studien står nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog, samt Eva Nilsson Lundmark, som tidigare har gjort beräkningar på utanförskapets kostnader.

Den största delen av miljarderna handlar om produktionsförluster när den drabbade inte arbetar heltid. Till det kommer försörjningskostnader för den arbetslöse samt samhällets insatser för att behandla bland annat psykisk ohälsa.

Största förlorarna är landets kommuner och landsting. Totalt väntas de förlora sju miljarder kronor i bidrags- och vårdkostnader.

– Det är klart att det är mycket pengar. Alla skattepengar ska användas på ett bra sätt och därför är diskussionen om förebyggande insatser jätteviktig att få igång, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Arbeta förebyggande

Att räkna på kostnaderna för mobbning är inte helt okonventionellt. Framför allt är det svårt att veta hur många mobbningsoffer som får problem i vuxenlivet.

Därför har forskarna framför allt valt att titta på kopplingen mellan misslyckanden i skolan och motgångar på arbetsmarknaden, där forskningen är starkare.

– En genomgående trend för dessa personer är lägre löneutveckling, perioder av sjukskrivning och längre perioder utanför arbetsmarknaden, säger Ingvar Nilsson.

Syftet med rapporten är att visa hur viktigt det är satsa på förebyggande arbete. I dag lägger en skola mellan 10 000 och 200 000 kronor på ett enskilt mobbningsfall men jämfört med kostnaderna i vuxenlivet är det småpengar. Ekonomiska argument biter, enligt Lars Arrhenius på Friends.

– Den här rapporten hoppas vi ge ett annat underlag till beslutsfattarna, säger han.

Fakta: Mobbning

Mobbning räknas som en upprepad kränkande handling mot någon eller några. Vanligt är mobbning i form av taskiga kommentarer, elaka blickar eller miner eller fysiska kränkningar. Organisationen Friends uppskattar att 60 000 barn och unga blir mobbade varje år.

Enligt Skolverket är 6-7 procent av eleverna i årskurs 4-9 utsatta. För de flesta är situationen förbättrad inom ett halvår men i 1,5 procent av fallen pågår mobbningen under ett år eller längre.

Källa: Friends, Skolverket

Fakta: Så mycket kostar mobbningen

Enligt Friends rapport gör samhället en förlust på 17,5 miljarder kronor under en 30-årsperiod i form av minskad produktion och ersättningskostnader till arbetslösa.

Aktörer som får stå för de största kostnaderna är landstingen (4,5 miljarder kronor), kommunerna (2,4), Arbetsförmedlingen (1,4) och Försäkringskassan (1,3).

Siffrorna bygger på en omfattande genomgång av forskningsläget och ekonomiska kalkyler baserade på olika tänkbara scenarion.

Källa: Rapport om mobbningens kostnader, Friends

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.