Foto: SVT

Mobilen rena giftbomben

Uppdaterad
Publicerad

Alla mobiltelefoner som ingick i ett test innehöll ett eller flera miljögifter. Giftigast var gamla iPhone, medan nya iPhone 5 bättrat sig mest. Var tredje telefon innehöll kvicksilver.

Den amerikanske miljöorganisationen Ecology center har tillsammans med reparationsföretaget ifixit analyserat 36 telefonmodeller från 10 tillverkare. Telefonerna har plockats isär och analyserats på sitt kemiska innehåll i jakt på 35 olika ämnen. Resultaten visar att alla telefoner innehöll ett eller flera av de giftigaste ämnena bly, kvicksilver, brom, klor och kadmium. Ungefär var tredje telefon innehöll bly och/eller kvicksilver.

”Även de bästa fulla med gifter”

-Till och med de bästa telefonerna är fortfarande fulla av miljögifter, säger Jeff Gearhart, forskningsledare på Ecology center. De här kemikalierna, som kopplas till missbildningar, försämrad inlärningsförmåga och andra allvarliga hälsoproblem, har hittats i marken på elektronikskrotcentraler i Kina i halter 10 till 100 gånger över vad som är normalt.

Mobiltelefonerna har rankats i studien och i topp finns Motorola Citrus. Nya iPhone 4/5 finns bägge två på fem-i-topplistan, medan den tidigare iPhone2 är testets giftigaste telefon. Ingen tillverkare är riktigt bra utan listan på bäst och sämst är rätt blandad, men Samsung är den tillverkare som överlag klarat testet bäst.

Tillverkarna har bättrat sig

Även om testet visar att mobilerna är miljöbovar, så konstateras också att tillverkarna har bättrat sig. Nya telefoner får betydligt bättre betyg än fem år gamla telefoner.

Tillverkarna har börjat med mindre miljöbelastande alternativ. PVC- sladdar har bytts ut mot andra plaster. Skärmar utan kvicksilver och kretskort utan brom och klor används nu av flera tillverkare. Farliga flamskyddsmedel har bytts ut.

Testet gäller mobiltelefoner som säljs på dem amerikanska marknaden. Inom EU finns sedan 2006 en lag som förbjuder tungmetaller i elektronik. Det gäller bly, kvicksilver, kadmium och krom.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer