SVT:s reporter undersöker varför mobilerna slutar att uppdateras och hur det kommer att bli framöver. Foto: Karin Airaksinen/TT

EU-förslaget: Blixtsnabb lag ska förlänga livslängden på mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

Smarta mobiler behöver uppdateringar av mjukvaran för att fungera bra. Nu förbereder EU en lag som kan tvinga tillverkarna att uppdatera telefonerna längre. Och den kan börja gälla redan nästa sommar.

Efter ett tidigare reportage om att många mobiler som ligger och skräpar i byrålådor runtom i Sverige så var det många som hörde av sig och berättade att de skulle vilja använda sina mobiler längre, men helt enkelt inte kan.

De har slutat att uppdateras. 

– Jag tycker det är dåligt, att sälja en produkt och redan när man säljer den ha en strategi för när produkten inte ska gå att använda längre, säger Stefan Fors i Örebro.

Cecilia Bohlin i Uppsala tvingas byta sin mobil när bank-ID slutar fungera på den om några månader.

– Det är tråkigt att behöva kasta något som annars är fullt fungerande, tycker jag.

Bank-ID slutar fungera

Omkring 60 000 svenskar som har mobiler med operativsystemet Android 5 och IOS 10 och 11 har nyligen fått besked om att bank-ID kommer att sluta fungera. Vissa av dem kommer att kunna uppdatera sina mobiler, men långt ifrån alla.

Det är av säkerhetsskäl som det här görs, berättar Malin Wemnell, presstalesperson på Bank ID.

– Vi har högt ställda säkerhetskrav, förklarar hon.

Stora skillnader

Men om mobilerna hade fortsatt att få säkerhetsuppdateringar från tillverkarna hade det gått att behålla Bank ID.

I dagsläget är det stora skillnader mellan olika mobiler när det gäller hur länge de i praktiken går att använda.

– Det här är något man själv kan behöva göra lite efterforskningar om när man köper en mobil, det framgår inte alltid, säger Billy Ekblom, nyhetsredaktör på M3 som bevakar teknikfrågor ur ett konsumentperspektiv

Snabb lag

Att EU planerar att komma med en ny lag som reglerar mobilltelefoners livslängd redan nästa sommar innebär något som liknar sprinthastighet för den överstatliga unionen.

– Det är nödvändigt att öka hastigheten i processen när det gäller produkter som har en väldigt snabb utveckling, konstaterar Carlos Lopes, EU-förhandlare på Energimyndigheten.

Mjukvara?

Hårdvara är i det här fallet själva mobilen, det ”hårda”. 

Mjukvara är programuppdateringar och säkerhetsuppdateringar. Ofta slutar uppdateringar av mjukvara först och säkerhetsuppdateringar fortsätter lite längre.

I genomsnitt uppdateras en mobiltelefon med ny mjukvara i 2,5-3,5 år. I Sverige använder många dyra och mer exklusiva mobiler som ofta har lite längre tid med uppdateringar.

Källa: EU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.