Den oberoende stiftelsen Bredbandskollen hävdrar att det mobila bredbandet i Sverige fungerar för dåligt. Det äventyrar upplägget EU:s mål om att alla medborgare senast 2020 ska ha tillgång till bredband på minst 30 Mbit/s, enligt stiftelsen. Foto: TT

Mobilt bredband dåligt alternativ till fast

Uppdaterad
Publicerad

EU:s mål om att alla invånare ska ha ett väl fungerande bredband senast 2020 är inte realistiskt. Det hävdar den oberoende stiftelsen för internetinfrastruktur .SE som bland annat driver tjänsten Bredbandskollen. Det mobila bredbandet i Sverige fungerar för dåligt, menar stiftelsen.

På många mindre orter och på landsbygden har det mobila bredbandet blivit allt viktigare eftersom det ofta saknas alternativ i form av kablar och fiber. Men under det senaste dygnet har många besvikna användare hört av sig till SVT Nyheter om att begränsningarna i det mobila bredbandet är alldeles för stora.

För det går inte längre att teckna avtal om fri surf till abonnemanget. Istället erbjuder operatörerna månadsabonnemang med så lite datamängd att det ibland inte går att se en nyhetssändning.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Det som händer är ju att folk blir frustrerade, säger Rickard Dahlstrand på Bredbandskollen. Man kanske kan surfa en vecka sedan är man utan bredband resten av månaden.

Äventyrar EU-målet

Enligt de som ligger bakom Bredbandskollen äventyrar upplägget EU:s mål om att alla medborgare senast 2020 ska ha tillgång till bredband på minst 30 Mbit/s. För hur uppkopplad är man egentligen när surftiden är så kraftigt begränsad?

– Då måste politikerna fundera på hur vi definierar bredband, säger Rickard Dahlstrand. Ska man kunna använda alla tjänster på internet? Ska det vara fri surf? Det är det som är frågan.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet