Barn håller mobiltelefonen för nära ögonen. Något som allt oftare leder till så kallad falsk närsynthet och kramp Foto: TT

Mobiltelefonkramp drabbar unga

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga får problem med ögonen på grund av mobiltelefoner. Kramp och så kallad falsk närsynthet gör att många nu söker sig till vården, men det finns hjälp för den som klarar av att lägga mobilen åt sidan.

Fenomenet falsk närsynthet och ögonkramp har ökat kraftigt bland unga, något som gör att de får svårt att fokusera blicken på längre avstånd. Orsaken är att de sitter allt för mycket med näsan i telefonen.

– De små telefonerna gör att barnen håller den alldeles för nära och då tvingas muskeln i ögat att jobba väldigt mycket. Då kan man få svårt att se på längre håll eftersom det blir en kramp i muskeln. Det blir en falsk närsynthet, säger Cecilia Vidal, ortoptist på Blekingesjukhusets ögonklinik, till P4 Blekinge.

Osmart användning

Falsk närsynthet har egentligen inte att göra med själva mobiltelefonen. Problemet uppstår när ögat under långa perioder fokuserar på något som ligger väldigt nära ansiktet. Må det vara en bok, ett pågående teckningsarbete eller annat pyssel.

Men i takt med att allt fler har sin egen smarta telefon stiger också antalet drabbade.

– Vad vi ser nu har problemen ökat enormt med barn och ungdomar som kommer in med den här krampen, säger Tony Pansell, optiker på S:t Eriks ögonsjukhus och docent vid Karolinska institutet, till TT.

Mindre skärmtid

Problemen går att både bota och förebygga. Mindre skärmtid och mer ögonvila är grundreceptet. Men det är också viktigt att hålla skärmen på längre avstånd från ögonen.

Att förebygga problemen kan ha avgörande betydelse för barnens framtida synförmåga. Även riktig, obotbar, närsynthet ökar nämligen bland unga.

– Barn som är unga löper mycket större risk att utveckla närsynthet. Det är verkligen en kritisk ålder när man är ung. Man ska inte sitta för mycket med skärmar när man är för liten, säger Tony Pansell.

Fakta: Barn, ungdomar och mobiltelefoner

78 procent av 9-12-åringarna har egen smartphone.

95 procent av 13-16-åringarna har egen smartphone.

94 procent av 17-18-åringarna har egen smartphone.

Ytterligare några få procent har mobiltelefon utan pekskärm.

De flesta använder telefonerna till surfning, musik, ringa, sms, ta bilder, spel och sociala medier.

Flickor fotograferar och filmar betydligt mer än pojkar. Pojkar spelar i sin tur något mer.

Källa: Statens medieråds rapport Unga & Medier 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.