Moderaternas miljöpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz är förvånad över Jan Ericsons (M) uttalanden. Foto: Henrik Montgomery/TT, Riksdagen

Moderat riksdagsledamot ifrågasätter klimatforskning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen uttalade sig Jan Ericson i Aftonbladet, där han hävdar att det inte finns stöd i forskningen för att kunna tala om att det pågår en klimatkris. Jessica Rosencrantz är partiets miljöpolitiska talesperson och blev förvånad över uttalandena.
– Det finns flera delar i det han säger som ligger långt ifrån Moderaternas politik vilket skadar förtroendet för vårt parti.

Jan Ericson har suttit i riksdagen sedan valet 2006, och är ledamot i finansutskottet och EU-nämnden. Partiveteranen kritiserade i Aftonbladet Johan Rockström, en ledande forskare inom miljöområdet och sade bland annat att det inte finns något forskningsstöd för att det pågår en klimatkris. Nu får Ericson mothugg från det egna partiet.

– Det är väldigt beklagligt att han ger uttryck för åsikter som inte vi delar. I Moderaterna tar vi klimatutmaningen på största allvar och utifrån min horisont är det självklart att vi delar den i åsikten i partiet, säger Jessica Rosencrantz.

Hur reagerade du på att han kritiserar en av Sveriges mest erfarna forskare?

– Jag är besviken. Vi behöver en offensiv klimatpolitik i Sverige, men också globalt. Desto fler forskare och politiker som uppmärksammar klimatutmaningarna desto bättre.

SVT har sökt Johan Rockström och Jan Ericson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer