De moderata väljarna är mest positiva till samarbete med SD. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Moderata väljare kluvna till samarbete med SD

Publicerad

Drygt 20 procent av väljarna som sympatiserar med ett annat parti än Sverigedemokraterna vill att partiet de röstar på ska samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, det visar en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter. 64 procent vill inte se ett samarbete och 14 procent är osäkra.

Debatten kring hur de andra riksdagspartierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna har varit mer eller mindre ständig de senaste åren, och ofta infekterad. Inte minst nu under Almedalsveckan, där partiledare för de andra partierna turats om att kritisera partiet.

Däribland Moderaternas Ulf Kristersson som i sitt tal attackerade partiet på flera punkter.

– Inget parti är felfritt och ibland säger folk dumheter. Men inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker, sa han bland annat.

M populärt bland SD:s väljare

Men även om Moderaternas partiledare kritiserade Sverigedemokraterna så är motståndet inte nödvändigtvis lika tydligt bland väljarna. Starkast stöd för ett samarbete med SD efter valet finns just hos Moderaternas sympatisörer där 39 procent säger ja till att samarbeta medan 41 procent säger nej.

Moderaterna är också det parti som i sin tur får starkast stöd av Sverigedemokraternas sympatisörer. På frågan om vilket parti Sverigedemokraternas sympatisörer vill att SD ska samarbeta med efter valet svarar 62 procent Moderaterna.

– Moderaterna har lämnat Reinfeldts ”öppna era hjärtan”- linje och är väl det parti som i störst utsträckning tagit upp våra kärnfrågor i debatter och andra sammanhang. Det vill säga lag och ordning och migration och integration, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen.

– Jag tror att det har gjort att våra sympatisörer fått en mer fördelaktig bild av Moderaterna.

Motståndet störst hos rödgröna

Ser man till hela gruppen väljare som sympatiserar med ett annat parti än Sverigedemokraterna säger 22 procent att de vill att deras parti ska samarbeta med SD. 14 procent är osäkra medan 64 procent säger nej.

Motståndet är störst bland de rödgröna sympatisörerna där bara 9 procent säger ja till samarbete medan 84 procent säger nej. Sett till hela alliansens sympatisörer säger 34 procent ja och 52 procent nej.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson tror dock att stödet för att samarbeta med hans parti kan bli större efter valet.

– Skulle vi bli största, eller näst största, parti kommer ännu fler se det som orimligt att inte samtala eller förhandla med oss i olika frågor. Det kommer också att bli väldigt svårt i praktiken att inte göra det.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Visa

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 – 79 år den 7-13 juni 2018.

De intervjuade fick svara på två olika frågor beroende på vilket parti de sympatiserar med.

Väljarna som sa att de sympatiserade med ett parti som som inte är Sverigedemokraterna fick svara på frågan: Tycker du att det parti du röstar på ska samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet?

Väljarna som sa att de sympatiserar med Sverigedemokraterna fick svara på frågan: Vilket parti vill du helst att Sverigedemokraterna skall samarbeta med efter valet?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2018

Mer i ämnet
Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson
De moderata väljarna är mest positiva till samarbete med SD. Foto: TT
Drygt var femte väljare som sympatiserar med ett annat parti än Sverigedemokraterna säger ja till samarbete med SD efter valet, medan en klar majoritet säger nej. Foto: SVT Design
Starkast stöd för ett samarbete med SD efter valet finns bland Moderaternas sympatisörer där ungefär lika många säger ja som nej. Bland alliansens sympatisörer sammantaget är stödet lägre medan motståndet är störst hos de rödgröna sympatisörerna. Foto: SVT Design
Moderaterna är det parti som SD:s sympatisörer helst vill se ett samarbete med efter valet. Foto: SVT Design