Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Foto: TT

Moderaterna föreslår stöd till arrangörer för 3,5 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att arrangörer inom idrott och kultur får statligt stöd under coronapandemin. Partiet vill att staten avsätter 3,5 miljarder kronor.

– Vi vill att de ska finnas kvar, säger Elisabeth Svantesson (M) till SVT Nyheter.

Under 2020 var det många evenemang som ställdes in till följd av coronaviruset. Nu vill Moderaterna införa ett särskilt stöd för återkommande evenemang från och med första juni 2021, för att återstarta kultur- och idrottsbranschen. 

– Orsaken till att vi lägger det här förslaget är för att vi vill att dem ska finnas kvar, även när pandemin är över, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson. 

Moderaterna föreslår att arrangörer för årliga evenemang, som kan behöva ställas in till följd av smittspridningen, ska bli kompenserade av staten för 70 procent av de kostnader som är kopplade till evenemanget. För detta vill man under 2021 avsätta 3,5 miljarder kronor.

Kommer läggas fram i riksdagen

Stödet skulle omfatta de aktörer som arrangerar återkommande deltagararrangemang som exempelvis teater, Göteborgsvarvet, Vätternrundan och festivaler. 

– Många av de här loppen och arrangemangen har haft ett otroligt tufft år och de klarar inte ytterligare en sommar och en höst där de får dra tillbaka sina arrangemang med stora fasta kostnader och då måste staten vara med och ta en del av kostnaderna, säger Elisabeth Svantesson. 

Förslaget om evenemangsstöd kommer läggas fram i riksdagen i veckan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer